In urma alegerilor locale din iunie 2008, in Consiliul Local Breaza au reusit sa-si trimita reprezentanti nu mai putin de sapte partide, ceea ce, sa recunoastem, a facut destul de dificila realizarea unei majoritati. Pana la urma, primarul Nicolae Ferastraeru, membru al PD-L, a reusit sa coalizeze, in jurul celor cinci consilieri ai partidului sau, cate un reprezentant al PRM si PNDC si doi ai PNG-CD, din aceasta intovarasire rezultand o majoritate care, iata, de mai bine de jumatate de an reuseste sa guverneze, onorabil, treburile orasului. Este foarte adevarat, majoritatea din CL Breaza este una foarte fragila, deoarece „opozitia” – PSD, PC si PNL – are doar cu un reprezentant mai putin decat „puterea” in „parlamentul” local, scorul de 9-8 in favoarea acesteia din urma putand fi dat peste cap, cum se spune, usor si, teoretic, in orice moment.
Dar, asa ceva nu s-a intamplat pana acum, chiar daca, dupa cate s-au constatat, consilierii PNG-CD s-au manifestat cu mai multa virulenta critica vizavi de adversarii politici. Se poate spune astfel ca, in Consiliul Local Breaza, a functionat o anume echilibristica politica, in cadrul careia activitatea generala a fost receptata ca fiind una normala. „Lucrurile au mers bine, pana acum – ne-a declarat, chiar ieri, consilierul PRM – Ion Enache. De regula, proiectele de hotarare au vizat interesele orasului si, ca atare, nici colegii din opozitie nu au avut motive sa nu le aprobe. Iata, de exemplu, s-a aprobat un mare proiect pentru infrastructura din Breaza, respectiv modernizarea soselei principale – Bd. Republicii – si a altor 23 de strazi, ale carui documente se afla la Bucuresti pentru avizare si obtinerea fondurilor europene. De asemenea, cred ca nici cu aprobarea bugetului local nu vor fi probleme. Deocamdata, asteptam de la Guvern sa ni se comunice valoarea fondurilor repartizate, dupa care vom trece la definitivarea, discutarea si votarea lui, astfel incat fiecare domeniu de activitate sa stie pe ce fonduri se bazeaza in acest an”.
Ca si in multe alte localitati, insa, criza economico-financiara va avea un cuvant de spus si la Breaza dar, chiar in conditiile unui buget de austeritate – cum este denumit cam peste tot – Consiliul Local si Primaria vor sa obtina efecte favorabile cat mai consistente pentru locuitorii orasului. Iar unul dintre proiecte care, de asemenea, are cam toate avizele – mai putin fondurile necesare – este Piata agroalimentara, pentru care se vor cauta cu mai multa insistenta resursele necesare in vederea finalizarii pentru crearea unor conditii de comert civilizat cu produse agroalimentare la Breaza. De altfel, in acelasi context, al gasirii de noi resurse financiare pentru bugetul local, se cuvine mentionat si faptul ca, in 15 zile de-acum inainte, cinci angajati ai Primariei – salariati care au si statutul de pensionari – vor trebui sa aleaga, conform ordonantei guvernamentale mult discutate in ultima vreme, daca mai raman sau nu salariati sau isi vad doar de pensie.
L. CHIRILA