Rezervarea denumirii unei firme, simplificata
Rezervarea denumirii unei firme la Oficiul National al Registrului Comertului se face, incepand din aceasta saptamana, prin intermediul unei noi aplicatii informatice, dezvoltate de catre specialistii amintitei institutii. Pana acum, operatiunea respectiva se facea fie la nivel judetean, fie la nivel national. Intrucat , in cel din urma caz, acesta era un proces greoi si de durata – putand trece chiar si o luna – multi intreprinzatori alegeau calea cea mai rapida: rezervarea denumirii firmei doar la nivel de judet. Numai ca, acest aspect avea sa dea nastere la nenumarate probleme, culminand cu litigii in instanta, deoarece acea denumirea de firma era protejata doar la nivel judetean, nu si la nivel national. In acest context, s-a impus necesitatea implementarii unei noi aplicatii informatice prin care rezervarea denumirii unei firme se face, in aceeasi zi, atat la nivel judetean, cat si la nivel national, nemaiexistand riscul ca un alt comerciant sa aiba aceeasi denumire de firma. In plus, costul procedurii se reduce, astfel, la jumatate: 50 de lei. Un alt avantaj ar fi acela ca, prin noua aplicatie informatica, este posibila crearea unui registru central computerizat, document ce va putea fi interconectat cu celelalte registre ale tarilor membre UE.
Restan¡ele bane¿ti ale fermierilor – achitate
Zilele trecute, Ministerul Finantelor a alocat Ministerului Agriculturii suma de 89.789.681 de lei in vederea efectuarii platilor reprezentand sprijinul financiar acordat fermierilor din sectorul zootehnic, dar si restantele aferente lunilor octombrie si noiembrie 2008. Sprijinul se acorda pentru imbunatatirea calitatii productiilor de carne ( respectiv 120 de lei/carcasa de porcine), a calitatii mierii de albine ( 200 de lei/familia de albine), precum si pentru cresterea efectivelor de pasari ( 1,6 lei/cap de pui broiler si 0,05 lei/ou).
Declararea contribuabililor inactivi se modifica
Procedura declararii contribuabililor inactivi va fi modificata, potrivit unui proiect de ordin al ANAF. Reamintim ca firmele care nu depun anumite declaratii fiscale la doua termene consecutive sau carora nu li s-a aprobat un regim derogatoriu, de catre Fisc, sunt declarate inactive. Modificarea acestei proceduri are in vedere indreptarea eventualelor erori materiale care ar putea aparea in procesul de selectare si prelucrare a documentelor depuse de contribuabili, si in urma carora sunt declarati inactivi, intrucat lista acestora se realizeaza, automat, cu ajutorul mijloacelor informatice.
Declararea unui contribuabil ca inactiv este foarte importanta, intrucat Legea 571/2003 permite organelor fiscale sa nu ia in considerare, spre exemplu, o tranzactie efectuata de un contribuabil inactiv cu o alta firma.