10.000 de straini ar putea lucra, in acest an, in Romania
Pentru acest an, cetatenii straini provenind din state din afara spatiului Uniunii Europene (non-UE) vor putea beneficia de 10.000 de autorizatii de munca, in Romania, potrivit unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. In nota de fundamentare a acestui act normativ – care va deveni aplicabil numai dupa publicarea sa in Monitorul Oficial – se arata ca deficitul pe piata fortei de munca din tara noastra este de aproximativ 50.000 de persoane, in principal in industria textila, sectorul constructii si cel al prestarilor de servicii, iar cei 10.000 de cetateni non-UE care urmeaza a-si gasi un loc de munca in tara noastra reprezinta 0,2 la suta din numarul total al angajatilor. Incadrarea in munca a strainilor respectivi va avea ca efect, in acest an, atragerea la bugetul statului a circa doua milioane de euro, reprezentand taxe, impozite si alte contributii pe care firmele angajatoare urmeaza sa le achite, potrivit reglementarilor legale.
In anul anterior, Executivul a decis eliberarea, intr-o prima transa, a 10.000 de autorizatii de munca, iar in transa a doua – a altor 5.000 de autorizatii. Reamintim ca, in 2008, in cadrul unor firme prahovene au lucrat aproximativ 500 de cetateni non‑UE. De asemenea, si in primele zile ale noului an, la ghiseele Serviciului straini – Prahova s-au prezentat mai multi cetateni straini care doresc sa se angajeze la diverse societati comerciale din judet. Deocamdata, insa, cererile acestora nu pot fi inregistrate si analizate pana cand nu va aparea in Monitorul Oficial actul normativ care prevede stabilirea numarului autorizatiilor de munca eliberate strainilor in acest an.
In ianuarie, lista disponibilizatilor cuprinde 341 de
persoane
Pentru un numar de 341 de prahoveni, anul acesta a debutat cum nu se poate mai prost. Si asta deoarece, in cursul acestei luni, acestia au fost sau urmeaza a fi disponibilizati colectiv de catre firmele la care au lucrat, din cauza crizei financiare. Dupa cum ne-a confirmat Dragos Parvan – purtatorul de cuvant al AJOFM Prahova – aproape jumatate dintre cei care isi pierd, in luna ianuarie, locurile de munca provin de la SC Inconex Com SRL Ploiesti (116 persoane), urmata de Yazaki Romania si Intreprinderea de Constructii Cai Ferate Blejoi (cu cate 52 de lucratori, fiecare) si SC Cahiro Scaeni (cu 43 de muncitori).
Programul
„Rabla”, mult mai tentant
228 de milioane de lei – aceasta este suma alocata de Guvern, in acest an, pentru Programul de innoire a parcului auto, cunoscut sub numele de „Rabla”, care prevede preschimbarea a 60.000 de autoturisme, fata de 40.000 in anul anterior. Pentru 2009, valoarea primei de casare s-a majorat de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, reprezentand 960 de euro, la cursul de 3,95 de lei. Banii provin din sumele incasate de Administratia Fondului pentru Mediu. Prima de casare se acorda numai posesorilor de autoturisme persoane fizice care detin o masina mai veche de 10 ani (fata de 12 ani, cum era pana acum), si care vor sa-si cumpere o limuzina noua. Prima de casare poate fi folosita doar ca avans in scopul achizitionarii unei masini noi.
Autoturismul nou pe care solicitantul doreste sa-l cumpere poate fi achitat atat integral, cat si in rate.
La Programul „Rabla” se poate participa o singura data si cu un singur autoturism. Programul „Rabla” pentru 2009 ar trebui sa inceapa chiar din aceasta luna, cu aproape jumatate de an mai devreme fata de anul anterior.