Aveti grija ce beti !
Alcoolul si sucurile acidulate va pot agrava afectiunile digestive sau pe cele psihice. Daca sunt alese cu grija, bauturile, fie alcoolice, fie racoritoare, pot fi insa benefice. Cafeaua stimuleaza digestia, iar vinul poate regla tensiunea. De Sarbatori, consumul de bauturi alcoolice creste. Pe langa dureri de cap si greata, excesul de alcool poate duce la aparitia dereglarilor metabolice, a afectiunilor gastrointestinale, hepatice si la agravarea tulburarilor nervoase. In aceasta perioada, exista tendinta de a consuma mai multe bauturi acidulate, bogate in calorii, ceea ce duce la cresterea in greutate, la aparitia cariilor si la agravarea unor afectiuni gastrointestinale, sustin nutritionistii.
Sarmalutele – dusman pentru ficat
Ca sa reziste si asaltului bunatatilor de Revelion,dupa cel de la Craciun, aveti mai multa grija de ficat. Sarmalutele cu ardei iute, slanina si maioneza din salata boeuf consumate in ultimele zile au fost o povara pentru ficat si pentru colecist. Nu de alta, dar acest adevarat laborator e vital pentru organism si, pentru a functiona normal, are neaparata nevoie de odihna, de o alimentatie fara prea multe grasimi si, in cazurile mai grave, chiar de medicamente. Asa ca pana maine seara – mai incet cu grasimile si bauturile.
Diagnosticul de urgenta
Indigestia (sau dispepsia) este o senzatie de disconfort sau arsura in partea superioara a abdomenului, uneori insotita de greata si varsaturi. Asadar, indigestia nu e o boala in sine, ci mai mult un set de simptome provocate fie de o afectiune, fie de ceea ce mancam. Printre afectiunile care provoaca indigestia se numara refluxul gastroesofagian, ulcerul, gastrita si litiaza biliara. In aceste cazuri, vorbim de dispepsie functionala, adica exista o anumita boala care provoaca setul de simptome.
In majoritatea cazurilor insa, indigestia nu este o problema grava, fiind provocata de comportamentul alimentar, de regula excesiv in perioada Sarbatorilor. Daca ati facut o indigestie inseamna ca:
• Ati mancat prea mult dintr-un anumit aliment sau din mai multe, in special din cele bogate in grasimi si condimente.
• Ati mancat prea repede sau nu ati mestecat bine.
• Ati consumat prea mult alcool.
• Ati consumat alcool pe stomacul gol sau in combinatie cu alimente grase si/sau picante.
• Ati fumat inainte de masa.
• Obisnuiti sa luati medicamente (de exemplu aspirina), mai ales pe stomacul gol.
• Sunteti stresat si obosit.
• Sariti peste mese, aveti un regim alimentar dezordonat.
O indigestie nu este deloc greu de recunoscut. La scurt timp dupa masa, apare o senzatie de greata, uneori chiar varsaturi, durere sau arsura in partea superioara a abdomenului, gust amar sau acid, frisoane, balonare, senzatie de stomac prea plin.
Pentru a preveni toate aceste simptome, ajunge sa va controlati alimentatia. Luati mese usoare, sarace in grasimi. Cum de sarbatori e aproape imposibil sa rezistati in fata unei mese pline cu bunatati, este de ajuns sa mancati mai putin. Nu trebuie sa renuntati la alimentele care va plac, dar multumiti-va sa gustati putin din fiecare fara sa faceti excese.
Atunci cand criza s-a instalat deja, va poate ajuta un medicament antiacid. Acesta neutralizeaza acidul gastric in exces usurand simptomele indigestiei.
De ce plangem chiar si de Sarbatori…
Jonathan Rottenberg, asistent la Universitatea din Florida, este unul dintre cercetatorii care s-au concentrat asupra unui subiect dificil de studiat, plansul, una dintre cele mai comune experiente umane. Rottenberg a incercat sa inteleaga acest comportament, despre care spune ca este mult mai complex decat oamenii pot crede. „Plansul este parte din fiinta umana. Plansul marcheaza cursul vietii noastre, de la copilarie pana la evenimente cum ar fi casatoriile, nasterile si decesele”, a spus acesta.
De ce plangem, ne face asta vreun bine? „Exista studii care arata ca bebelusii plang, insa odata ce copiii cresc, plang mai putin”, a spus Rottenberg. In ultimul lui studiu, Rottenberg alaturi de colegii sai, Lauren Bylsma si Ad Vingerhoets de la Universitatea din Olanda, au incercat sa afle daca plansul este benefic. Concluzia lor a fost ca acesta este benefic in cele mai multe cazuri, plansul este terapeutic, insa nu necesar.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 3.000 de oameni din 30 de tari. Subiectilor li s-au pus intrebari despre plans si cum acesta ii afecteaza, iar rezultatul a sugerat ca plansul poate vindeca. Circa 60-70% dintre subiecti au spus ca s-au simtit mai bine dupa o portie de plans, spre deosebire de o zecime dintre ei care au declarat ca s-au simtit mai rau dupa ce au plans.
„Plansul are un impact puternic asupra grupului social din care facem parte. Acordam mai multa atentie cuiva care plange, ne determina sa vedem ce nu este in regula”, a spus Rottenberg. „Barbatii plang mai rar decat femeile, asa ca intr-adevar te gandesti ca se intampla ceva atunci cand un barbat plange”, a completat acesta.
Insa plansul nu ajuta intotdeauna. Oamenii deprimati au spus ca plansul le-a inrautatit starea de spirit. Mai mult, Rottenberg a declarat ca persoanele cu probleme psihice plang mai des, „depresia nu dispare atunci cand oamenii plang, plansul nu le aduce niciun beneficiu”.
Oamenii invata inca de cand sunt mici copii ca daca plang pot fi rasplatiti. Nu poti sa ignori un copil care plange. Sezonul Sarbatorilor de la sfarsit de an nu este lipsit de conflicte si stres. Acesta ar putea fi momentul pentru o portie de plans, care ar putea sa ajute.
Reteta (compensata) pentru un an bun
• Se iau 12 luni si se curata foarte bine de amaraciune, mandrie, ura, invidie, frica si stres.
• Se imparte fiecare luna in 28 – 31 zile, dupa caz, astfel ca proviziile sa ajunga exact 1 an! – Fiecare zi se prepara separat: 1 parte munca, 1 parte liniste, 1 parte veselie si umor. Se mai adauga 3 linguri optimism, 1 lingurita toleranta, o priza de bun simt si … o picatura de speranta !
• Peste aluatul astfel obtinut se toarna apoi iubire din belsug! Preparatul gata facut se impodobeste cu un buchetel de curaj si incredere in sine.
• Se serveste zilnic, cu bucurie, la o ceasca de cafea invioratoare.
Prezenta reteta nu se compenseaza, ea este gratuita si se transmite liber, insotita de “LA MULTI ANI !”