Soferii microbuzelor sa nu mai faca monetarul sau sa vorbeasca
pe mobil cand ruleaza cu 100 km/h !
Datorita confortului sporit, precum si a timpului relativ optim de deplasare pana la destinatia propusa, tot mai multi prahoveni apeleaza, atunci cand vor sa ajunga dintr-o localitate in alta, la serviciile firmelor de transport cu microbuze, in detrimentul trenului. Fenomenul poate fi lesne observat si pe ruta Ploiesti – Campina – Comarnic – Sinaia – Busteni – Azuga. Din desele noastre deplasari gazetaresti in orasele de pe Valea Prahovei am putut constata ca, in ultima perioada, firmele de transport public de persoane care opereaza pe aceste rute si-au mai imbunatatit calitatea serviciilor, in sensul ca microbuzele sunt, in general, curate, opresc in statiile prevazute in grafice, nu mai sunt admisi calatori in picioare – deci peste numarul scaunelor etc. Dar aceasta nu inseamna ca nu exista si exceptii.
In urma unui recent control, bunaoara, inspectorii Serviciului de Transport Public Judetean din cadrul Consiliului Judetean au constatat ca soferii firmei Licauto SRL Sinaia (licentiata sa transporte elevi prin curse regulate speciale pe ruta Azuga – Busteni – Colegiul „Mihail Cantacuzino” Sinaia) isi cam fac de cap. „Acestia nu respecta orarul prevazut in caietul de sarcini aferent licentei de traseu, nu opresc in statiile aprobate (care sunt altele decat statiile publice), elevii sunt transportati in numar mai mare decat locurile inscrise pe scaune. Ca atare, administratorul firmei, Iulian Curcan, a fost avertizat ca daca nu va lua masurile cuvenite, risca amenzi aspre, mergand pana la retragerea licentei de traseu”, ne-a declarat Dan Ion, seful Serviciului de Transport Public Judetean.
Asigurarea deplasarii in conditii de deplina siguranta a calatorilor reprezinta, fireste, o alta cerinta majora stipulata in caietul de sarcini al operatorilor economici care presteaza astfel de servicii. Cu toate acestea, tot mai multi soferi de pe microbuze (fie ca circula pe ruta Ploiesti – Campina, Ploiesti- Sinaia sau Sinaia-Busteni- Azuga si retur) si-au facut un prost obicei din a vorbi la telefonul mobil minute in sir ori in a numara banii incasati in ziua respectiva, chiar si in momentul in care acul vitezometrului arata 100 kilometri/ora! O fractiune de secunda de neatentie, deci, si nenorocirea se poate intampla. Aceasta, chiar si atunci cand cel de la volan are o indelungata experienta profesionala. Iata de ce, pentru prevenirea unor evenimente tragice, le sugeram acestor conducatori auto sa-si apeleze, pe cat posibil, prietenii sau sefii, si sa-si numere banii incasati, la cap de linie, cand sunt in pauza.
D. CONSTANTIN