Organizarea sportului judetean, de la inceputuri pana in zilele noastre
In anul 1936, pregatirea pentru razboi intrase in linie dreapta si ca urmare a imprejurarilor a fost emis, in Romania, un nou Decret Regal, numit “Legea Presei”.
Comisia pentru revizuirea si repartizarea permiselor de libera circulatie pe CFR ale ziaristilor se subordona direct secretarului general de la departamentul internelor, iar primul presedinte al acestei comisii a fost Sergiu Dumitriu. In aceasta comisie au fost incadrati sa lucreze oameni cu raspundere si cu un trecut de necontestat in domeniul ziaristicii romanesti. In cadrul presei ce se ocupa si de prezentarea fotbalului prahovean s-au strecurat si doi “nechemati” (dupa cum ii denumea presa timpului): Adrian Candea – pe numele lui adevarat Elias Kendler, si Itic Leiba Altersohn – care semna sub numele de Alexandru Terziman.
Cei doi “intrusi” au fost considerati de colegii ziaristi ai acelor timpuri ca evrei si spionii presei rusesti, fiind oamenii “din umbra” care au trecut “pe linie moarta” o mare parte din asa zisii jucatori necrestini (spioni). Dar, timpul a trecut si fotbalul amator prahovean a pornit din nou la drum, dupa incheierea necrutatorului razboi, multi dintre fotbalistii incorporati s-au intors de pe front si si-au reluat locul la echipele in care au activat. Startul activitatii fotbalistice s-a dat la 29 aprilie 1945, cand a fost organizat un mini-campionat denumit Campionatul Districtual Ploiesti si la care au luat parte, pentru inceput, un numar de zece formatii. In luna mai a anului 1945 au avut loc alegeri pentru postul de presedinte al Districtului de Foot-ball Ploiesti,(n.n. cum aparea scris in presa vremii) fiind reales, pentru un mandat de doi ani, ing. Dumitru Chiru. Tot in acelasi timp s-a constituit resortul sindical care a fost format din cunoscutul arbitru international Dumitru Ionescu – Tope, Constantin Nicolescu si Ioan Angelescu. Ca secretar al Districtului de Foot-ball a fost ales Jean Radulescu, nimeni altul decat… fratele lui Itic Leiba Altersohn, iar responsabil cu presa si propaganda a fost numit corespondentul „Sportului Popular” – Emil N. Costoiu.
La Adunarea Generala ordinara a Comisiei districtuale de arbitri a fost ales urmatorul Comitet de conducere: Dumitru Ionescu – Tope (presedinte), C. Cristescu – Braila (secretar), M. Paraschivescu, Traian Stoenescu si Ion Iordache (membri). Aceasta prima competitie organizata n-a avut o finalitate, multe echipe care s-au reinfiintat in acest timp au fost primite in competitie pe parcursul desfasurarii acestuia si intr-un final acest campionat a fost intrerupt, in luna iunie 1945.
Anul 1946 a insemnat venirea in forta la putere a comunistilor, care au folosit fel si fel de metode de intimidare pentru a prelua toate posturile cheie din tot ce insemna organizare. In ziarul „Presa” – din 9 septembrie 1946 – a aparut un articol in care se spunea: „In sedinta din 2 septembrie a.c. s′a dat citire adresei sosita de la O.S.P. (Organizatia Sportului Popular) Bucuresti prin care domnul Maior Petre Poenaru este imputernicit sa detina demnitatea de presedinte al Districtului de foot-ball Ploesti, in locul domnului inginer Dumitru Chiru. Domnul Jean Radulescu este numit secretar permanent, iar compunerea noului comitet care va fi alcatuit conform instructiunilor O.S.P. si va fi anuntata la timp”. In schimb, Sportul Popular anunta inlaturarea „omului de fotbal” care a detinut timp de zece ani postul de presedinte, intr-un mod mai diplomatic.
Culmea, presa vremii a revenit cu un nou comunicat la 23 septembrie 1946, care anunta ca in urma unor noi alegeri(!) efectuate, ca presedinte al Districtului de Foot-ball Ploiesti a fost ales cu un procent de 100%, maior Petre Poenaru (avansat ulterior locotenent colonel). Ca secretar a fost ales Jean Radulescu, iar din resortul sindical au facut parte domnii: Dumitru Ionescu – Tope, Constantin Nicolescu, Ioan Anghelescu. Pentru Resortul Rural-Urban a fost ales avocatul Munteanu, iar in biroul de membri specialisti domnii: Dumitrescu, Trifu si Serbanescu.
Mai aproape de prezent
Dar timpul a trecut si, in anul 2001, in luna noiembrie, are loc alegerea unui nou presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Prahova. Pentru postul de „sef” al acestui for si-au depus candidatura doi concurenti, iar drept de vot au avut numai cluburile sportive. Mircea Dridea, in cele din urma s-a impus in fata lui Gheorghe Andrei, diferenta dintre cei doi fiind un singur vot (acesta fiind „fabricat”, la urgenta, de unul dintre membrii de atunci ai AJF-ului, iar clubul sportiv infiintat si cu drept de vot n-a functionat nici macar o zi, incetandu-si activitatea imediat dupa alegeri!!!).
In urma acestor alegeri, Biroul Executiv al AJF Prahova a avut urmatoarea componenta: Mircea Dridea – presedinte, Mihai Ionescu – presedinte de onoare, Jean Stambolgiu si Silviu Crangasu – vicepresedinti, Teodor Negoita – secretar, iar Tudor Manolache si Viorel Baltateanu – membri.
Ultimele alegeri au avut loc pe 14 noiembrie 2005, in cursa intrand actualul presedinte – Silviu Crangasu si fostul presedinte – Mircea Dridea. Cu cateva zile inainte de alegeri, fostul jucator „gazar” a anuntat ca se retrage din cursa pentru presedintie, din cauza unor probleme de sanatate. Atunci, in culise, au circulat unele zvonuri conform carora de decizia de renuntare a lui Mircea Dridea nu au fost straine unele persoane care activau in forul cu sediul langa stadionul „Ilie Oana”. In urma alegerilor, Silviu Crangasu a fost ales cu un procent de 100%, iar Gheorghe Andrei si Teodor Negoita au obtinut functiile de vicepresedinti ai AJF Prahova.
Constantin DUMITRU – PLOPENI