Din acest an, romanii nu-si vor mai alege parlamentarii pe liste de partid. Este pentru prima data cand deputatii si senatorii se vor alege in sistem uninominal, asa cum s-au ales primarii, la alegerile locale din luna iunie a acestui an. In acest sens, tara si judetele, deopotriva, au fost impartite in colegii uninominale, iar partidele si aliantele politice si-au stabilit, pentru fiecare dintre aceste colegii, cate un candidat. In Prahova sunt 12 colegii de deputati si 5 – de senatori. Pana cand va veni ziua pentru a merge la vot – stabilita pentru data de 30 noiembrie – prin rubrica de fata ne-am propus sa venim in intampinarea cititorilor, respectiv a celor cu drept de vot, cu informatii legate de scrutinul parlamentar al acestei toamne.

• Presedintele sectiei de votare va citi, cu voce tare, la deschiderea fiecarui buletin, numele si prenumele candidatului votat si va arata buletinul de vot celor prezenti.
• Pe formularul tipizat elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, unul dintre membrii sectiei de votare, asistat de cel putin inca un membru, va consemna optiunea ce rezulta prin citirea fiecarui buletin de vot.
• Fiecare buletin de vot citit si consemnat in formular este asezat de catre presedinte – ajutat de ceilalti membrii ai sectiei de votare – intr-un pachet separat pentru fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidat independent.
• Pentru buletinele de vot nule, voturi albe, precum si pentru cele contestate se fac pachete separate.
• Sunt nule buletinele de vot care nu poarta stampila de control a sectiei de votare, buletinele de vot avand alt model decat cel legal aprobat sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere ori in afara acestora. Acestea nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.
• In cazul in care exista buletine de vot pentru care sunt exprimate opinii diferite privind valabilitatea votului, acesta va fi atribuit unui candidat sau va fi considerat nul – in functie de parerea majoritatii membrilor sectiei de votare.
• Sunt voturi albe buletinele de vot care nu au aplicata stampila „VOTAT”. Aceste buletine nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.