O misiune comuna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale va veni in Romania, in perioda 3-14 noiembrie. Potrivit unui comunicat al FMI, delegatia va evalua sistemul financiar din tara noastra, la cererea autoritatilor romane. Oficialii de la Bucuresti au cerut aceasta misiune cu mult timp in urma, iar perioada vizitei a fost stabilita de anul trecut, precizeaza documentul.
Fondul Monetar International a evaluat, deja, impreuna cu autoritatile de la Bucuresti, efectele crizei globale asupra economiei noastre. Expertii sustin ca problemele economiilor dezvoltate vor afecta puternic si pietele emergente, deci si Romania. Trebuie sa avem insa politici fiscale si salariale solide pentru a fi cat mai putin afectati.
Totodata, FMI a precizat ca nu a avut discutii cu Romania privind acordarea unui sprijin financiar, desi pastreaza dialogul strans cu oficialii de la Bucuresti. Se considera ca scaderea ratingului de catre Standard and Poor’s va reduce si mai mult increderea investitorilor. Reprezentantii BNR au declarat ca Romania nu are nevoie, potrivit calculelor Bancii Nationale, de un imprumut de la FMI, si nu exista probleme de finantare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in prima saptamana a lunii octombrie, ca nu exista semnale privind vreo problema in sistemul financiar romanesc. Sistem reprezentat in proportie de 90% de sistemul bancar. Ultima vizita in Romania a expertilor FMI a avut loc la sfarsitul lunii septembrie 2007.
Acordul stand-by dintre FMI si Romania a incetat in 2006, dar relatia a continuat prin colaborari curente cu expertii institutiei. Ultima vizita, in Romania, a reprezentantilor Fondului Monetar International a avut loc in toamna anului trecut, cand au avut loc mai multe consultari. FMI si Banca Mondiala au mai realizat o astfel de evaluare in anul 2003.