Reprezentantii Guvernului, sindicalistii si reprezentantii patronatelor si partidelor parlamentare au ajuns la un acord in stabilirea celor opt principii care sa stea la baza legii unice de salarizare in sistemul bugetar. Cele opt principii se refera, in principal, la scaderea diferentelor dintre salariul de baza minim si salariul de baza maxim. Raportul asupra caruia s-a convenit din acest punct de vedere este de 1 la 15. Pentru a se ajunge la acest raport, vor fi facute majorari salariale diferentiate: pentru cei care au salarii mici si pentru debutanti se vor acorda majorari salariale mai mari, iar pentru cei care au deja salarii mari, majorarile vor fi mai mici, de maxim 5%, a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Tot vineri au fost luate in discutie si sporurile, care in unele situatii tripleaza, in acest moment, salariile primite de unii functionari publici. Conform noii legii unice de salarizare, daca aceasta va fi pusa in aplicare, valoarea sporurilor nu se va mai putea ridica la mai mult de 30% din venit, restul de 70% urmand sa fie reprezentat de salariu.
Tot aceasta lege prevede o ierarhizare a meseriilor in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate. In aceasta lege au fost inclusi si parlamentarii, magistratii si angajatii serviciilor speciale, categorii profesionale care beneficiaza, in acest moment, de venituri foarte mari.