In noaptea de duminica spre luni, echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova a fost anuntata ca pe traseul turistic care leaga Valea Cerbului de Gura Diham a fost gasit un proiectil, de calibrul 122 mm, ramas neexplodat, din cel de-al doilea Razboi Mondial. S-au luat masurile corespunzatoare pen-tru evitarea pericolului, iar ieri, in jurul orei 11,30, acesta a fost “coborat” de la munte si depo-zitat, urmand a fi detonat in poligonul special amenajat de la Rafov.
Dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvant al ISU Prahova, lt. Bogdan Iliescu, “riscul ca acesta sa explodeze era destul de mare, proiectilul fiind foarte bine conservat. Aceasta a fost si rationamentul pentru care s-a preferat ridica-rea acestuia la lumina zilei, astazi (ieri- n.n.)”.
Gasirea proiectilului in Bucegi confirma ceea ce ne declara, recent, colonelul Stroe Titu, seful echipei pirotehnice, anume faptul ca, dupa Ploiesti, Rafov si alte cateva zone de campie, din totalul de peste 109 mii elemente de munitie, gasite din 1990 si pana acum, ” un numar destul de mare a fost gasit in zona muntoasa a Prahovei, ca urmare a luptelor purtate de catre vanatorii de munte”.
(F.T.)