Cladirile publice – incalzite de la soare

Centrul de Energii Regenerabile din Prahova, infiintat in octombrie, va incepe, din aceasta luna, primele aplicatii pentru racordarea cladirilor publice la sisteme energetice avand la baza energii neconventionale, a declarat Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova.
„Intr-o prima etapa, toate institutiile publice din subordinea CJ – spitale, centre pentru copii si adulti – vor produce apa calda si caldura cu panouri solare si, de asemenea, vor promova, in randul populatiei, ideea folosirii panourilor solare pentru incalzirea locuintei”, a declarat Cosma.
Deocamdata, principalul impediment consta in faptul ca sunt foarte putine firme autorizate in acest domeniu. In cadrul proiectului european de dezvoltare a Parcului “Constantin Stere” de la Bucov va functiona si un Centru de energii verzi, care va pregati specialisti din intreaga tara, ce vor lucra in domeniul energiilor regenerabile. Cladirea in care va functiona centrul va fi acoperita, in proportie de 40%, cu panouri fotovoltaice care vor asigura energia necesara functionarii parcului.
Mircea Cosma este primul care a adus o centrala eoliana in Romania, in 2003, in primul mandat al sau la conducerea Consiliului Judetean Prahova. Aceasta a fost pusa in functiune pe 28 noiembrie 2003, la Parcul Industrial Ploiesti. Mircea Cosma a obtinut, in ianuarie 2004, si premiul Asociatiei Europene a Energiei pentru instalarea primei centrale eoliene din Romania si de la acea data a fost cooptat si in Prezidiul Adunarii Asociatiei Europene a Energiei. Eoliana din Parcul Industrial Ploiesti a ajuns, in 2005, in judetul Tulcea, unde s-a dezvoltat intre timp un parc in care functioneaza alte 30 de eoliene.
Pana la sfarsitul lunii noiembrie va fi instalata o centrala de masurare a vantului pe Valea Doftanei, urmand sa se construiasca, anul viitor, cateva eoliene, in functie de teren si de modul in care se pot conecta la retelele de transport a energiei electrice. Se mai studiaza si posibilitatea instalarii altor eoliene pe dealurile de la Tohani si Tataru, dupa ce vor fi masurate culoarele de vant din zona. Mircea Cosma sustine ca in tara sunt in prezent aproximativ 35 de asemenea centrale eoliene care sunt dezvoltate in 18 parcuri, toate amplasate in Dobrogea si sudul Moldovei.
Cu toate ca, in Prahova, a functionat prima eoliana, in prezent nu mai exista nicio astfel de centrala. Urmatoarea ar putea fi montata abia spre sfarsitul anului viitor, a mai precizat Cosma. Pentru instalarea ei este nevoie de o anumita perioada in care sunt efectuate masuratorile de vant, iar metodologia de elaborare a unui proiect european pe energii neconventionale nu este simpla. “Vom experimenta si primul parc de centrale fotovoltaice in zona deluroasa si se studiaza in prezent sase locatii : Tohani, Ceptura, Urlati, Valea Calugareasca, Dumbravesti si Cornu. Sunt deja proiecte pana la trei megawati ,in conditiie in care o comuna consuma sub un megawat, iar pentru obtinerea finantarii pentru primul proiect se va aplica pana la sfarsitul acestui an”, a subliniat presedintele CJ Prahova.
Singurul domeniu de energie neconventionala in care Romania este cu un pas inaintea unor tari europene este cel al microhidro- centralelor, unde gradul de valorificare a potentialului hidroenergetic este de 28% , fata de majoritatea tarilor europene, care nu au nici 10%. Aici avem inainte doar tari ca Norvegia si Suedia, a mai precizat Mircea Cosma. Centrul de Energii Regenerabile din Prahova a fost infiintat luna trecuta, fiind inregistrat si la Bruxelles. El este cofinantat, in primii trei ani, de Uniunea Europeana, bugetul sau fiind de 250.000 euro anual. Finantarea este asigurata si de cei care l-au infiintat – Consiliul Judetean Prahova si Consiliul Local Ploiesti – si este folosita pentru plata salariilor personalului, dotari si crearea primelor proiecte pe cele cinci domenii de energie regenerabila: energie fotovoltaica, energie termica solara, energie eoliana, energie a solului-pompele de caldura – si biomasa.