La cateva zile dupa finalizarea alegerilor locale din vara, la Breaza, s-au demarat in forta o serie de lucrari de asfaltare si introducere a retelei de apa in mai multe zone ale orasului. Toti brezenii s-au bucurat, constienti fiind de necesitatea acestor lucrari. Numai ca lucrarile se prelungesc prea mult, iar disconfortul creat de sapaturile ce au cuprins tot orasul se face simtit pe zi ce trece, mai ales din cauza ploilor.
Intr-o discutie purtata cu primarul Nicolae Ferastraieru pe aceasta tema am incercat sa aflam mai multe amanunte legate de evolutia acestor lucrari ce practic, au devastat orasul. Primarul Brezei pare la fel de nemultumit de mersul lucrarilor, fapt pentru care ne-a declarat urmatoarele: „Aceste lucrari fac parte din programul SAMTID de reabilitare si extindere a retelei de apa cu fonduri europene care, probabil, va fi gata in jurul datei de 15 noiembrie si nu 1 noiembrie, asa cum se cere in contract. Bineinteles, cu toate problemele inerente unor astfel de lucrari: strazi desfundate, pamant, noroi. Nu cred ca firmele care au primit aceste lucrari vor mai avea timpul fizic necesar de a duce toata treaba pana la capat. Timpul este un factor important, deoarece Inspectoratul Judetean de Constructii interzice lucrul cu materiale mai putin rezistente la frig, in perioada 15 noiembrie-15 martie. Sper sa putem obtine si fondurile pentru a putea asfalta 22 de strazi, pentru ca suntem intr-o faza finala cu un proiect foarte bun, de 18 milioane de euro. Mai depindem in acelasi timp si de seriozitatea firmelor care au castigat aceste lucrari. Multe dintre aceste firme au dat lucrarile altora mai mici, cu contract de subantrepriza. La randul lor, acestea au cateodata mana de lucru, dar se intampla sa ramana si fara oameni, existand perioade de timp cand lucrarile stagneaza. Chiar am avut o firma care ne-a creat probleme de acest gen. Am „coplesit-o” cu amenzi, pana si-a luat talpasita, renuntand la lucrare. Cum spuneam, in mod normal, termenul de finalizare a acestor lucrari este 1 noiembrie. Personal, imi este greu sa cred ca se va respecta acest termen. Oricum, nici nu se poate pune problema de vreo prelungire de contract. Se pune problema returnarii banilor, asa cum s-a procedat la toate proiectele nefinalizate. Daca ne vom afla intr-o astfel de situatie, va trebui sa dam inapoi aproximativ 1 milion de euro, iar in bugetul local n-ar mai ramane nimic. Este un cerc vicios: ii amendezi sau ii ameninti cu legea si pleaca, ori ii actionezi in instanta. Se pierde apoi timp pentru participarea la licitatii a altor firme care sa preia lucrarile. Eu inteleg nemultumirile oamenilor pentru mizeria si noroaiele din oras dar, acesta este sistemul!
In privinta implicarii Consiliului Judetean, am o oarecare multumire pentru ca am constatat ca exista un climat bun de colaborare. Avem promisiuni pentru primirea unor fonduri in vederea continuarii lucrarilor pentru aductiunea de apa de la Paltinu, care zace de 7 ani de zile. Sunt convins ca vom fi ajutati mai ales ca, de la Statia de pompare nr.1 este alimentata si comuna Poiana Campina, iar de apa din bazinele aflate in apropierea uzinei Hidrojet, de unde vom fi si noi alimentati, va beneficia si comuna Adunati. Data fiind amploarea lucrarii si beneficiarii diversi ai acesteia sunt sigur ca vom fi sustinuti financiar. Pentru anul viitor, preconizez extinderea aceleiasi retele de apa si in alte zone care nu au fost cuprinse in programul actual, dar si finalizarea aductiunii de apa de la Paltinu.”
Dincolo de motivatiile juridice, administrative sau pur si simplu cele ce tin de competenta si responsabilitate, exista perceptia brezenilor asupra inconvenientelor create de transeele si muntii de pamant printre care trebuie sa circule. Unii dintre ei si-au manifestat-o intr-un mod cat se poate de original, agatand o placuta pe un stalp pe care au scris parerea lor asupra modului cum a fost gospodarit orasul pe parcursul mandatelor electorale, recordul fiind batut de George Maracineanu, care a detinut timp de 12 ani functia de primar: „Suntem mandri de strada pe care locuim! Multumim primarilor si consiliului local. SA TRAITI BINE!”
Carmen NEGREU