Terapii
n Sonoelastografia este una dintre cele mai recente metode de explorare neinvaziva a sanului. Este, de fapt, o ecografie speciala, prin care se masoara atat cantitativ, cat si calitativ, elasticitatea tesutului mamar. Japonezii au fost primii care au realizat ca tumorile maligne de la nivelul sanului au elasticitate mult mai mare decat a tesutului mamar sanatos.
Astfel, ei au imaginat o metoda care evidentiaza elasticitatea in functie de culorile care apar pe ecranul unui aparat super performant. Metoda este cu atat mai buna pentru ca pune in evidenta, cu precizie, tumori mai mici de 2 cm. Sonoelastografia nu este deloc invaziva, spre deosebire de mamografie. Desi este o metoda de diagnosticare ultraperformanta, sonoelastografia costa in jur de 150 de lei.
n Parodontopatia – sau, popular, parodontoza – este o afectiune cronica, al carei efect este distrugerea atat a dintilor, cat si a gingiei. Ea are 4 faze. Ideal – ar fi sa recurgem la tratament din prima faza. De curand, s-a inventat si brevetat in Romania un medicament injectabil, care are rezultate inclusiv in stadiul al treilea al bolii. Acesta este singurul medicament romanesc pentru parodontopatie care se injecteaza in cavitatea bucala. Numarul necesar de injectari variaza in functie de stadiul in care pacientul se prezinta la medicul stomatolog.
n Tratamentul nechirurgical al monturilor presupune o igiena a piciorului, cu adaptarea incaltamintei la marimea si forma acestuia. De asemenea, multi pacienti trebuie sa apeleze la sustinatori plantari, sa-si mentina conditia fizica, sa foloseasca unguente locale pentru protectia pielii inflamate. Indicatia chirurgicala este stabilita numai de catre chirurgul ortoped, dupa un consult detaliat. Tratamentul chirurgical, singurul curativ, este practicat atunci cand durerile devin greu de suportat, mersul dificil, iar incaltamintea tot mai greu de adaptat si tolerat. Atentie! Indicatia chirurgicala nu este legata de aspectul deformat al piciorului, ci numai de prezenta durerilor si de dificultatea la incaltat si mers.
n Implantul dentar prezinta multe avantaje fata de lucrarea clasica, unul dintre acestea fiind lipsa interventiei (slefuirii) dintilor vecini sanatosi.Prima etapa de inserare a unui implant dentar este chirurgicala si presupune prepararea unei cavitati la nivelul osului, perfect calibrata pe dimensiunea implantului, in aceasta cavitate urmand a se insera implantul prin insurubare. In urmatoarea etapa, care dureaza intre 3 si 6 luni, celulele osoase depun os pe suprafata implantului, asigurandu-i acestuia stabilitate si rezistenta maxima in timp.
Urmeaza protezarea propriu-zisa. Aceasta presupune montarea unei suprastructuri la nivelul implantului, care este corespondentul dintelui slefuit si care ulterior va fi acoperita de coroana de portelan. O noutate de ultima ora este folosirea implantului dentar din zirconiu. Fata de titaniu, acest material are avantajul biocompatibilitatii totale. In plus, aspectul dintilor este unul natural.