Noiembrie, luna disponibilizarilor
Chiar daca nu in aceeasi masura ca in alte zone ale tarii, criza financiara incepe sa-si arate efectele si in Prahova. Astfel, dupa ce in prima parte a acestei luni, trei societati comerciale au anuntat trecerea in somaj a 925 de angajati (dintre care 744 numai de la UM Plopeni), in aceasta saptamana alte 11 firme prahovene s-au vazut constranse sa treaca la masuri de disponibilizari colective, in urma carora vor ramane pe drumuri nu mai putin de 518 persoane, conform datelor comunicate de AJOFM Prahova. Majoritatea dintre firmele care au anuntat disponibilizari colective activeaza in domeniul constructiilor, deci pe langa criza financiara mondiala le-a determinat sa-si restranga, serios, activitatea si faptul ca iarna bate la usa. In topul disponibilizarilor figureaza SC Soceram Bucov – care fabrica, in principal, BCA – de unde urmeaza sa plece in somaj 150 de persoane, din totalul celor 161 de salariati. Cu alte cuvinte, vor mai ramane, probabil, doar paznicii si cei care se ocupa de conservarea utilajelor si lichidarea stocurilor de produse finite.
42 la suta dintre firme activeaza in sfera comertului
Dintre cele aproximativ 500.000 de firme aflate in functiune la sfarsitul anului anterior, peste 211.000 (adica 42,3 la suta) activau in sfera comertului cu bunuri de larg consum, conform datelor Institutului National de Statistica. Pe locul secund, cu o pondere de 36 la suta din totalul intreprinderilor active, se situau societatile din sectorul prestarilor de servicii, urmat de cele din domeniul industriei (cu 12, 3 la suta). Desi firmele din comert detin, cum am vazut, ponderea, cei mai multi salariati (aproape 40 la suta din total) se regaseau la firmele din industrie, urmate de cele din sfera serviciilor (26,1 la suta).
Modificari in
domeniul fiscal

Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale nu vor mai fi obligati, de aici inainte, sa inregistreze banii personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special, si sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in casele de marcat, soldul initial, ca urmare a promulgarii Legii nr. 264/2008, care modifica OUG nr. 28/1999. Pentru incalcarea unor astfel de obligatii, legea prevedea amenzi intre 8.000 – 40.000 de lei. De asemenea, tot ca urmare a modificarii actului normativ precizat, in activitatea de transport in regim de taxi nu va mai fi sanctionata contraventional nerespectarea obligatiei de a pastra si arhiva raportul fiscal de inchidere zilnica si registrul special.
C. DUMITRU