Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1.297 milioane euro

Rezervele valutare ale BNR erau, la sfarsitul lunii octombrie, de 27.318 milioane de euro, fata de 26.021 milioane de euro la 30 septembrie 2008. Cresterea de 1.297 milioane de euro are doua explicatii : a) intrari de 4.402 milioane de euro – reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara, venituri din administrarea rezervelor internationale; b) iesiri de 3.105 milioane de euro- reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, operatiuni pe piata interbancara, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat. De asemenea, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie 2008 au ajuns la 29.226 milioane de euro, comparativ cu 28.102 milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie a.c.

Doar 6 la suta dintre proiecte – aprobate

Dintre cele 4.452 de proiecte depuse de tara noastra la UE, pentru a primi finantare nerambursabila din fonduri structurale sau de coeziune, au fost aprobate doar 277 de proiecte, in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, reprezentand un procent de doar 6 la suta, potrivit conducerii Ministerului Economiei si Finantelor. Suma cea mai consistenta, de peste 800 milioane de euro, a fost aprobata pentru implementarea unui numar de 8 proiecte de imbunatatire a mediului, in zonele intens poluate ale tarii.

Dosare incomplete pentru finantare

Pana in momentul de fata, prin Programul operational sectorial de crestere a competitivitatii economice au fost alocate 1.014 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 34 la suta din bugetul total alocat de UE, in acest domeniu. Directorul general al Autoritatii de management pentru acest program, Catalina Melita, a declarat presei ca „procesul de evaluare si selectie a proiectelor este, adeseori, incetinit din cauza faptului ca investitorii depun dosare incomplete sau acestea contin documente expirate”.
(C.D.)