Noaptea sexuala, de Pascal Quignard (150 lei)

Laureat al premiilor Goncourt si al Academiei Franceze, nonconformistul Pascal Quignard ne propune o carte paradoxala si incitanta, un album in care erotismul este potentat de eruditie. Paginile acestei carti vorbesc despre noaptea in care se ascund cele mai inavuabile fantasme, imaginile originare obsesive (“scene primitive”, le numeste autorul) care au populat viata nocturna a umanitatii. De la primele reprezentari ale acuplarilor rituale din grotele preistorice la imaginile socante ale artei moderne, trecand prin gravurile explicite ale Renasterii sau prin rafinatele stampe japoneze, aflate in mari muzee si in colectii particulare pana de curand ramase ascunse ochilor publicului, albumul-eseu „Noaptea sexuala” dezvaluie visul tainic, la hotarul dintre placere si fascinatie tematoare, pe care il intrezareste, in clipele abisale, fiecare dintre noi.

Pleaca repede si intoarce-te tarziu, de Fred Vargas (33 lei)

A fost desenat cu grija, noaptea, pe treisprezece usi ale unor apartamente din arondismentul 18: un 4 inversat, insotit de literele CLT. Comisarul Adamsberg fotografiaza acest simbol enigmatic, dar nu stie ce sa creada: un simplu grafitti sau o amenintare? La celalalt capat al orasului, un marinar breton reconvertit in crainic local gaseste in cutia lui mesaje ciudate care prevestesc epidemii si haos. Curand, apare dovada ca Europa nu s-a schimbat prea mult in ultimii 700 de ani, iar europenii – aproape deloc…

Vineri sau viata salbatica, de Michel Tournier (22 lei)

Robinson Crusoe porneste sa faca avere in America de Sud. O furtuna puternica ii zdrobesse corabia de un recif, iar el, singurul supravietuitor al naufragiului, esueaza pe o insula pustie.
Michel Tournier adauga istoriei deja cunoscute o adanca dimensiune filozofica. Robinson devine un mit in care recunoastem, sub o forma simbolica, diverse aspecte ale conditiei umane. E pandit de aceleasi riscuri ca si noi: lenea, zgarcenia, drogurile, nebunia, sinuciderea. Dar cine n-ar dori sa aiba propria lui insula exotica, aparent pustie?