Din acest an, romanii nu-si vor mai alege parlamentarii pe liste de partid. Este pentru prima data cand deputatii si senatorii se vor alege in sistem uninominal, asa cum s-au ales primarii, la alegerile locale din luna iunie a acestui an. Este pentru prima data cand tara si judetele, deopotriva, au fost impartite in colegii uninominale, iar partidele si aliantele politice si-au stabilit, pentru fiecare dintre aceste colegii, cate un candidat. In Prahova sunt 12 colegii de deputati si 5 – de senatori. Pana cand va veni ziua pentru a merge la vot – stabilita pentru data de 30 noiembrie – prin rubrica de fata ne-am propus sa va prezentam informatii legate despre alegerile parlamentare care se vor desfasura in aceasta toamna.
Exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare se face numai in baza actului de identitate si a cartii de alegator;
Cartea de alegator se intocmeste de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor;
Eliberarea cartii de alegator neridicate poate fi efectuata numai catre titular – sub semnatura acestuia, inclusiv de catre biroul electoral al sectiei de votare, in ziua votarii, catre alegatorii care, pana in acea zi, nu si-au ridicat documentul de la serviciul public comunitar de evidenta a persoanei, pe baza actului de identitate;
Domiciliul se dovedeste numai cu actul de identitate. Un alegator nu poate primi decat o singura carte de alegator. Cartile de alegator sunt permanente si valabile pe toate tipurile de alegeri, documente care se pastreaza si se folosesc numai de catre titulari.
In cazul pierderii sau distrugerii cartii de alegator, indiferent de motiv, se poate elibera un duplicat de catre serviciul comunitar de evidenta a persoanei. Eliberarea duplicatului se face la cererea titularului si pe raspunderea acestuia. Originalul declarat pierdut sau distrus este nul de drept.