Pe Valea Prahovei, preturile caselor continua sa ramana ridicate, cu toata agitatia din ultimele saptamani.Se vorbeste despre scaderea preturilor sau chiar despre o prabusire a pietei imobiliare. In Spania, in Marea Britanie si in tari din Europa Centrala, efectele crizei pe care o traversam a dus la scaderea pretului caselor in mod ingrijorator.Guvernele anunta masuri pentru a impiedica accentuarea crizei imobiliare. Panica se simte si la noi, mai ales printre dezvoltatorii imobiliari, care se tem ca raman cu apartamentele nevandute.
Daca in Bucuresti un apartament in blocurile construite inainte de anii 80 se vinde cam cu 20% sub pretul de la inceputul anului, in Campina, Breaza, Comarnic, Sinaia nu au fost scaderi semnificative nici in privinta preturilor, nici a numarului de tranzactii. Potrivit unei statistici a Autoritatii Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Prahova se afla printre primele 10 judete din tara ca numar de tranzactii imobiliare. Cresterea inregistrata la inceputul anului de 10-15% la pretul caselor si de 30-50% la cel al terenurilor s-a mentinut si in aceasta perioada. Agentii imobiliari din zona spun ca preturile nu s-au redus cu mai mult de 5%. Desi numarul celor care cumparau un imobil prin credit bancar a scazut din cauza dobanzilor mari si a conditiilor impuse de B.N.R, au aparut noi jucatori pe piata imobiliara- cei care isi tineau banii in banci. Cresterea plafonului de garantare a depozitelor la 50.000 euro nu este o solutie care sa-i linisteasca.Cu toata situatia incerta, prefera sa-si investeasca economiile in achizitii imobiliare. Asa ca aceia care spera sa apara o scadere drastica a preturilor la case mai au de asteptat.
In Campina, un apartament de 2 camere costa intre 50.000 si 60.000 euro, in functie de zona si confort, iar unul de 3 camere, in zona centrala, poate ajunge si la 100.000 euro. In Sinaia, preturile sunt comparative cu cele din Bucuresti, o garsoniera poate ajunge la 60.000 euro, iar un apartament de 2 camere este in jur de 90.000 euro. Terenurile au avut cea mai mare crestere si se mentin la acelasi nivel, in unele zone pretul trecand de 2000 euro pe metru patrat. In vremuri nesigure, cele mai sigure investitii sunt cele imobiliare si Valea Prahovei ramane atractiva din acest punct de vedere.
An de an se intampla acelasi lucru, apar tot felul de zvonuri si lumea asteapta, cu infrigurare, sa scada preturile care au atins cote exorbitante. Pana la urma, o casa care-si merita pretul se vinde. Cu putin noroc, se vinde si una care nu si-l merita.
Liliana MARICA