Activitatea politistilor din cadrul Serviciului de Politie Transporturi Prahova nu inseamna doar prinderea calatorilor fraudulosi, a celor care mai fura o traversa sau fier vechi depozitat langa sine. In fine, nu presupune doar alergatul dupa infractori seriosi, ci si dupa…pseudoinfractori.
Despre peripetiile agentilor ploiesteni si noptile pierdute din cauza unora care nu stiu pe cine sa dea vina cand patesc ceva, ne-a povestit subcomisarul Madalin Stroe, ofiter investigatii criminale in cadrul Politiei Feroviare Ploiesti Sud. Asadar…
Femei care “viseaza” c-au fost agresate !
Trecut de miezul noptii, in jurul orei 2. Ea, R.D., din Valenii de Munte, in jur de 35 de ani, s-a prezentat la Serviciul de politie Ploiesti Sud, reclamand ca a fost atacata de catre trei indivizi necunoscuti. I-a fost furat telefonul mobil si smulse tricoul si fusta. De altfel, asa s-a si dus la politie: sumar imbracata…
“Si cauta indivizii necunoscuti ! O noapte intreaga am umblat dupa ei, pentru ca , mai apoi, sa aflam ca respectiva avea afectiuni psihice si, intr-un acces de nebunie, a reclamat un fapt petrecut numai in mintea ei” (Madalin Stroe). Tinand cont de starea ei, a scapat doar cu un avertisment.
Tot la capitolul femei agresate: A.B., din Valea Calugareasca, s-a dus, de asemenea, la sectia de politie CFR Sud, plangandu-se ca, in timp ce calatorea cu un personal, de la Bucuresti la Brasov, in compartiment au intrat doi indivizi necunoscuti, care i-au furat geanta, in care avea peste un milion de lei vechi. Apoi, au tarat-o in statia Prahova, vrand s-o violeze. Nu stia nici ea cum a scapat, in schimb le-a povestit lucratorilor ca a luat un tren care circula de la Floresti spre Ploiesti. Ceva era in neregula in relatarile femeii. Prea multe detalii, pentru o agresiune in toiul noptii.
Adevarul: Lucra la o firma de paza si, nu de putine ori, fusese batuta de concubin. Era invatata ca, ori de cate ori o ia pe coaja, sa spuna ca a fost lovita in tren. Si, se pare, nu de putine ori, concubinul a trecut de la amenintarea „Sa te bat, sa te omor, cu coada de la topor”, la fapte…
Batut cu pumnii si picioarele
Noaptea – fiindca atunci se intampla grozavii din acestea-, cand ii este omului gandul la orice altceva, numai la alergat pe calea ferata, dupa pseudoinfractori, nu – s-a intamplat ca I.J. sa fie trimis de la Spitalul din Busteni, la Boldescu – Ploiesti. “ Avea falca mutata, de-abia mai vorbea ! Medicii l-au intrebat care-i cauza. A spus ca a fost batut de trei insi cu pumnii si picioarele. Evident, fara motiv” (Madalin Stroe). Intreaba si ofiterul de investigatii criminale, i se raspunde la fel, ba chiar cu lux de amanunte: „Unul era inalt de 1,75 metri, altul mai scund, al treilea avea ochii verzi”. Si da-i si cauta! “ Intai in baza noastra de date, cu infractorii, apoi pe teren. Si, nu in ultimul rind, mai dadeam cate o fuga si pe la spital, sa intrebam «victima» daca cel gasit corespunde cu descrierea facuta de el. Corespundea…Dar, cum semnalmentele erau destul de precise, iar noua ni se parea ceva suspect, am aflat adevarul…
Presupusa victima a calatorit, intr-adevar, cu trenul, de la Brasov spre Busteni. Ziua, fiindca trebuia sa-si scoata o … masea. Si-a facut curaj la bufetul garii, cu vreo 300 grame de votca. Si, cum la dentist nu te duci doar ametit, ci anesteziat total, a mai dat pe gat, acasa, inca o jumatate de litru de tuica. Apoi, a facut el pe dentistul, punand mana pe un patent si a tras de masea, dupa ce in prealabil trasese la masea ! Starea euforica l-a facut sa manevreze patentul asa de bine , ca si-a dislocat falca. Ba, pentru ca tacamul sa fie complet, a mai si lesinat, zacand in camera vreo jumatate de ora.
“La un moment dat, bolborosind, fiindca avea tije metalice la fata, ne-a spus sa il lasam in pace. Si pe el, si pe infractor. I-am spus ca nu il lasam noi, fiindca ne pusese pe alergat o noapte intreaga. Si l-am sanctionat contraventional” (Madalin Stroe)
Alerta pe Valea Prahovei
“Sunt unele situatii pe care, oricat am vrea, nu putem sa le uitam. Ca, de exemplu, un caz petrecut la Azuga. De la spitalul din oras am primit un telefon, prin care eram informati ca a fost gasit, intr-o rapa, un barbat de vreo 30 de ani. Acesta ne-a spus : Am fost batut, cu batele, de catre trei persoane, apoi aruncat din tren. Dupa aceea, m-au aruncat exact cand garnitura trecea peste un pod”. Fusesera alertati si pompierii, si salvamontistii. A fost considerat caz de gravitate maxima, ca deh – batut cu batele si aruncat intr-o rapa adanca de 20 de metri…”
Actiunea de prindere a faptasilor a durat o noapte si o zi. Au fost alertate toate posturile de politie de pe Valea Prahovei. Culmea, de la Sinaia s-a primit informatia ca ar exista un suspect, cu cercel in ureche. Din nou, la spital. “Avea cercel in ureche unul dintre cei care te-au batut ? Raspuns: “Avea”. Si cauta la domiciliul celui cu cercel. Nu era acasa. Concluzia noastra: Se sustrage urmaririi penale ! Am sunat si la Brasov, pentru a da de urma prezumtivilor vinovati. Timp in care, ne-am si gandit: prea mari sunt coincidentele – omul este batut, aruncat din tren, si ne ofera detalii, de la culoarea ochilor pana la inaltime ?!?”
Adevar: L.N. abia iesise din puscarie. Fusese condamnat pentru furt. In trenul respectiv a intrat intr-un compartiment, de unde a furat geanta unei femei si a fugit pe culoar. La tipetele acesteia, a iesit o alta. A bruscat-o si pe ea, pentru ca, mai apoi, sa se arunce singur din tren. „Ma si mir cum a scapat cu viata”. N-a scapat , insa, de dosar penal.
***
Si lista cu alarme false poate continua pana la trasul alarmei, pentru a cobori calatorul in Teisani, mai aproape de casa, fiindca este distanta mai mare intre domiciliu si halta.
Iar ultima a fost cea mai hilara. Telefon dat de un calator la 112 si redirectionat la Politia CFR Sud: Pe calea ferata se afla o lama ! ” Ne-am gandit ca-i vorba despre o lama de barbierit. Pe de alta parte, putea fi si lama de buldozer. Ne‑am dus la Vest, iar acolo erau, intr-adevar, lame. Venise circul si animalele erau scoase la pascut iarba in apropierea caii ferate…
Fl. TANASESCU