Guvernul a stabilit reglementari in diferitele drepturi de asistenta sociala, astfel incat sa se elimine legatura dintre nivelul drepturilor acordate si nivelul salariului de baza minim brut pe tara.
Astfel, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, se calculeaza, pe perioada in care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat. Pentru aceste persoane, stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se face luand in calcul valoa-rea indemnizatiei pentru cresterea copilului. De asemenea, pentru persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap, pe perioada in care beneficiaza de concediu si de indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra sumei reprezentand valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu handicap si se suporta de la bugetul de stat.
La stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul – de-acum inainte – indemnizatia in valoare de 450 lei, de care beneficiaza pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum, pentru copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
In ceea ce priveste persoana care beneficiaza de recunoasterea statutului de refugiat sau de acordarea protectiei subsidiare, aceasta are dreptul sa primeasca, la cerere, in limi-tele disponibilitatilor financiare ale statului, un ajutor lunar rambursabil, pentru o perioada de maximum 6 luni, daca, din motive obiective, este lipsit de mijloacele de existenta necesare. Pentru motive bine intemeiate, acest ajutor poate fi prelungit pentru inca o perioada de cel mult 3 luni. Pentru anul 2009, cuantumul ajutorului se indexeaza prin hotarare a Guvernului, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/an anterior. Totodata, in vederea acoperirii valorii integrale a contributiei lunare de intretinere, sustinatorii legali ai persoanelor varstnice ingrijite in camine vor plati diferenta pana la concurenta valorii integrale a contributiei lunare de intretinere, daca realizeaza venit lunar pe membru de familie, in cuantum mai mare de 600 lei. Acest cuantum se indexeaza prin hotarare a Guvernului, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/an anterior.