De anul viitor, mamele vor primi, in cei doi ani de concediu post-natal, 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei. Legea mamelor, lege initiata de catre Lavinia Sandru, a fost adoptata ieri in Camera Deputatilor cu circa 171 de voturi.
Proiectul de modificare a ordonantei, initiat de deputatul PIN Lavinia Sandru, prevede ca persoanele care au intrat in concediu pentru cresterea copilului primesc, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara de 600 de lei “sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni”.
Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei. Pedelistul Gheorghe Barbu a avut insa rezerve fata de proiectul legislativ afirmand ca nu exista nicio legatura intre indemnizatia acordata mamelor si contributia la bugetul asigurarilor sociale, deoarece indemnizatia este acordata de la bugetul de stat. “Initiativa se adreseaza mamelor realizatoare de venit profesional. Daca cineva ia 600 de lei, iar cineva 8.500 de lei atunci unde este echitatea? Ar trebui bine cantarita aceasta chestiune”, a precizat Barbu, care a invocat si faptul ca initiativa vizeaza acordarea indemnizatiilor marite pe anul 2008.