Un locuitor al orasului Sinaia, din cartierul Clabucet, a intrat in greva foamei, urmare a faptului ca Primaria i-a demolat o constructie pe care o ridicase in mod ilegal, in fata blocului in care traieste. Pe numele sau Gheorghe Colt, grevistul locuieste impreuna cu sotia si doi copii in cateva incaperi igrasioase si extrem de slab luminate, de la parterul unuia dintre cele doua blocuri vechi de aproape o suta de ani din Clabucet.
Dupa mai multe incercari esuate de a primi de la primarie o locuinta civilizata in care sa-si creasca copiii, Colt solicitase sa i se aprobe ridicarea unei mici constructii, la doar cativa metri departare de incaperile pe care le ocupa la parter. El sustine ca primarul Vlad Oprea i-a cerut mai intai un plan de situatie, plan in baza caruia insa, odata realizat, nu a primit autorizatie de construire. In ciuda lipsei unei autorizatii, sinaianul s-a apucat de treaba, ajungand, in toamna aceasta, foarte aproape de finalizarea constructiei. Reprezentantii Primariei spun ca i-au trimis lui Colt somatie de demolare inca din toamna anului trecut, somatie fata de care sinaianul nu s-a sinchisit.
Concomitent cu demolarea micutei cladiri construite de Colt, administratia a pus la pamant si un tarc alaturat – ridicat tot fara autorizatie – in care un alt proprietar din Clabucet crestea caini de rasa. Sotia lui Gheorghe Colt, asistenta medicala, se infurie gandindu-se ca echipa de demolatori trimisa de primarie a pus pe-acelasi plan imprejmuirea in care erau tinuti cainii si constructia pe care, impreuna cu sotul sau, o ridicase pentru a le oferi celor doua fete niste conditii mai umane de trai.
„Au comparat patru caini cu doi copii. Noi am cheltuit bani, ne-am imprumutat pentru a construi incaperea asta, fiindca voiam ca fetele noastre sa aiba o camera cu ferestre mari in care sa doarma si sa-si faca lectiile. Cea mica are un inceput de astm, din cauza ca traieste la parterul acestui bloc”, spune femeia. Aceasta recunoaste ca ridicase constructia fara autorizatie si confirma ca primise somatie de demolare de la primarie: „Si daca ne somasera, ce? Unde sa ne ducem? Nu-ntelegeti ca nu mai puteam sa ne lasam fetele sa traiasca in odaile astea de la parter?!”. Cele doua fete sunt eleve in clasa a patra si-a sasea si refuza sa se lase fotografiate, de rusinea colegilor de la scoala.

Nu plec decat mort de-aici !

Gheorghe Colt a ales sa faca greva foamei in fata primariei, de unde spune ca va pleca ori mort, ori intr-un apartament oferit de autoritatile locale. „Eu in beciurile alea nu ma mai intorc. N-avem aer, n-avem nimic. Nu ies din greva foamei pana nu imi ridica locuinta la loc. Nu ma tem de moarte”, spune grevistul, afirmand ca incaperea demolata il costase 50 de milioane de lei vechi.
Potrivit ultimelor dezbateri referitoare la construirea autostrazii Bucuresti-Brasov, traseul viaductului rutier prin aceasta parte a orasului Sinaia se suprapune cu blocul in care locuieste familia Colt. Initial, firma care proiecteaza autostrada a anuntat ca-i va despagubi pe proprietari, construindu-le un bloc nou.
Din cauza improvizatiei pe care blocul in sine o reprezinta, acesta neavand niciun fel de dotari in forma sa originara, foarte multe familii si-au tras utilitati folosind tot felul de expediente si si-au extins incaperile in care traiesc. Unii si-au facut verande, pe domeniul public, altii si-au amenajat balcoane, sustinandu-le cu pari batuti in pamant. Din cauza saraciei multora dintre locuitori, in cartierul Clabucet, lumea si-a amenajat cotete pe domeniul public in care creste animale si pasari de casa.
Ionut STANESCU