Pentru ca a venit toamna, afectiunile ORL se acutizeaza, fiind frecvente rinitele, rinosinuzitele, anginele, amigdalitele acute si otitele, indeosebi la copii. Un simplu guturai, obstructia nazala – nasul infundat, durerea in gat sau durerea otica ar trebui sa va alerteze si sa va indrepte catre un medic specialist ORL-ist pentru investigatii. Toamna este un anotimp cu umiditate crescuta, cu diferente de temperatura mari de la orele diminetii la pranz si seara, de aceea genereaza afectiuni ORL. Chiar si diferentele de presiune atmosferica si umiditate crescuta din aceasta perioada pot cauza aparitia infectiilor virale, bacteriene sau fungice.
Simptomele care ar trebui investigate de catre medicul ORL-ist sunt guturaiul, rinoreea, cefaleea, nasul infundat, durerile de gat, durerea otica. „Este foarte bine ca examinarea sa fie facuta de catre medicul ORL-ist pentru ca diagnosticul si tratamentul sa fie facute corect” recomanda specialistii.
Cele mai frecvente afectiuni ORL la copii sunt etmoiditele (sinusuri existente la varstele mici), otite, otite congestive, care se manifesta printr-un simptom, de regula unic si foarte clar – otalgia. „Otalgia este simptomul preponderent in otite, care survine, de cele mai multe ori, brusc, este violenta, pulsatila, localizata in fundul canalului auditiv extern”, precizeaza medicii specialisti.
Nu trebuie trecute cu vederea nici bronsitele, care debuteaza cu afectarea cailor respiratorii aeriene. Apare frecvent la copii si se manifesta prin stranut, tuse, raceala, febra. Bronsitele sunt mai frecvente toamna, cand afara este umezeala, iar diferentele de temperatura din zi sunt mari. Pentru ca sunt copii, nu tin cont de temperatura de afara si alearga, se joaca si inspira aerul rece. In felul acesta apar guturaiul, nasul infundat sau durerea in gat, precum si durerea otica.
Important este sa recunoasteti simptomele si sa mergeti la medicul specialist pentru investigatii de specialitate.