Saptamana trecuta, timp de zece minute, circul care i-are drept protagonisti pe primarul din Busteni, Emanoil Savin, conducerea PD-L Prahova si conducerea PNL Prahova, a avut parte de expunere nationala. Joi seara, in emisiunea „Vorbe grele”, moderata de Victor Ciutacu, pe Antena 2, Savin a fost contactat pentru a da relatii despre decizia PD-L Prahova de a dizolva conducerea PD-L Busteni, stire care fusese preluata de agentia Mediafax.
Dupa ce moderatorul i-a citit informatia asa cum aparuse pe fluxul de stiri – cuprinzand declaratia Robertei Anastase despre trecerea lui Savin la PNL in schimbul sumei de 150 de miliarde de lei vechi, pe care cabinetul Tariceanu ar fi trebuit s-o verse in vistieria orasului Busteni – Savin a exclamat: „Ma faceti sa rad, cred ca trebuie s-o maritam! (n.n. – pe Roberta Anastase)”.
A incercat sa-l aduca pe Anghel la PD-L
Savin a facut public ca diferendul cu Roberta Anastase dureaza de trei luni, atunci cand a incercat sa-l aduca la PD-L pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel. Primarul a spus ca a apelat chiar si la prim-vicepresedintele national al PD-L, Adriean Videanu, pentru a-l aduce pe Anghel in partid, insa initiativa sa s-a lovit de opozitia Robertei Anastase.
„Intrebati-l pe domnul Videanu cate telefoane i-am dat eu intre turul 1 si turul 2 sa luam PNDC-ul la noi in Prahova. Am vrut sa intaresc partidul… Am avut contradictii intre turul 1 si turul 2 (n.n. – cu Roberta Anastase). Am vrut sa-l aduc pe domnul Anghel… A spus ca este exclusa aceasta treaba intrucat a avut un conflict cu tatal ei, cu domnul Anastase. Eu nu vreau sa intru in polemica nici cu presedinta mea, nici cu tata lu’ Roberta”.
Pentru ca vorbele lui Savin pacatuiau prin incoerenta, iar moderatorul nu cunostea personajele dramei de la PD-L Prahova, acesta s-a pierdut in detaliile furnizate de interlocutorul sau din Busteni si l-a intrerupt, intrebandu-l: „Stati putin, dom’le! Ce partid aveti acolo? Va certati cu tata lu’ Roberta?!”.
„Pacaliciul de la Maneciu”
In timpul interventiei sale telefonice, primarul din Busteni a reclamat si faptul ca nu a fost consultat de conducerea PD-L Prahova in momentul numirii vicepresedintelui Consiliului Judetean: „Am cheltuit cei mai multi bani in campania electorala. Am scos cinci primari pe Valea Prahovei. Nici macar nu m-au intrebat. Au numit vicepresedinte la Consiliul Judetean un pacalici de la Maneciu (n.n. – Auras Dragomir)”.
Intrebat ferm de jurnalisti daca va candida din partea PNL la Senat, Savin a evitat sa raspunda: „La ora actuala, nu am incheiat cu nimeni nicio…”. Calcand pedala dezacordurilor pana la podea, Savin a incercat sa scape de intrebarile cu tinta precisa, gasind alibiuri pentru criza de la Busteni in tendinta descendenta inregistrata de PD-L in sondajele preelectorale: „Au inceput cu teroarea. Vede ca ne ducem la vale fiindca au facut ei greseli la Bucuresti. Ne-am aliat cu PRM-ul. Ne ducem la vale cu nu mai stiu cine si-acum au inceput sa bata pe noi astia care avem rezultate in judet”.
Intrerupt de un membru al Biroului National Permanent al PD-L, pentru a-i aminti ca nu exista o „alianta” cu PRM, discursul torential al lui Savin a revenit pe plan local: „Eu cred ca trebuie vorbit cu domnul presedinte Boc, s-o ia la Bucuresti (n.n. – pe Roberta Anastase), sa facem alegeri la judet. S-ar putea sa candidez la presedintia Prahovei”.
In aceeasi emisiune, Savin a facut public si faptul ca a fost curtat de PSD pentru a candida la alegerile parlamentare, oferta a carei croiala ar fi fost lasata la latitudinea sa: „M-au contactat si PSD-ul, mi-au spus ca pot sa intru si pe usa din fata si pe usa din spate”.

Sustinut de Dinu Patriciu

Potrivit presei centrale (ziarele „Cotidianul” si „Gandul”), candidatura lui Savin la Senat a fost validata inca de marti de conducerea nationala a PNL. „Gandul” chiar a oferit amanunte despre cazul lui Savin, scriind ca Bogdan Olteanu s-ar fi opus validarii candidaturii acestuia, opozitie care a fost, insa, infranta de sustinerea lui Dinu Patriciu, presedinte de onoare al PNL Prahova.
De altfel, la inceputul acestei luni, Patriciu a fost prezent la ziua de nastere a lui Savin, aniversata pe stadionul Astra din Ploiesti.
Tiradele lui Savin la adresa Robertei Anastase ar putea continua in aceasta seara pe Antena 2, moderatorul emisiunii „Vorbe grele” invitandu-l in studio, pentru a discuta situatia de la Busteni „cu cartile pe fata”. Invitatie pe care Savin a acceptat-o incheindu-si interventia in acelasi stil in care si-o incepuse. „Vin cu toate hartiile, sa vedeti si dvs cum se comporta dictatura. Pana la urma, vreau sa ma intorc in timp, fiindca inseamna ca tot ce iese din pisica soareci prinde si daca taica-su a fost comunist (n.n. – Corneliu Anastase), se pare ca a invatat si ea ceva de-acolo”.
Ionut STANESCU