Obiect al unui proces de retrocedare, imobilul in care Politia Sinaia isi are sediu le-a fost acordat de instanta fostilor proprietari. In prezent, Politia ocupa casa de pe Strada Primaverii (foto) in baza unui contract de inchiriere, noul sediu in care ar trebui sa se mute – o cladire achizitionata in cartierul Platoul Izvor contra 400 de mii de euro – nefiind inca amenajat.
Luna trecuta, Consiliul Local Sinaia a acordat Ministerului Internelor si Reformei Administrative o suprafata de 90 de mp, situata in fata imobilului din Platoul Izvor, teren pe care MIRA il solicitase pentru a putea amenaja o cale de acces la cladirea respectiva.
Cand anume va fi finalizata casa din Platoul Izvor, inspectorul sef al IJP Prahova, Iulian Bach, n-a stiut sa ne spuna. „Noi am facut demersuri, avem ceva promisiuni, dar cu promisiuni nu se tencuiesc peretii”, ne-a declarat acesta.
Principalele critici legate de viitorul sediu este amplasamentul sau, in cartierul cel mai indepartat de centrul orasului. Potrivit lui Bach, insa, celelalte imobile pe care MIRA le gasise de vanzare in Sinaia, pe Strada Octavian Goga, erau prea scumpe si prea darapanate pentru a fi achizitionate: „Acelea nu erau imobile, erau niste ruine pentru care proprietarii cereau foarte multi bani. Or, noi nu ne permitem sa dam atatia bani pe niste ruine care ar fi trebuit refacute din temelii. Ne-ar fi costat mult mai mult decat ne-a costat cladirea pe care am cumparat-o. Pe una dintre ele ni se cereau 1,2 milioane de euro, iar alta, aproape tot atat de scumpa, nu facea fata nici macar din punctul de vedere al suprafetei construite”.
Inspectorul sef al IJP Prahova respinge ideea ca sediul Politiei trebuie neaparat amplasat in centrul orasului: „Ce, daca amplasam sediul Politiei in centru, nu vor mai fi comise infractiuni in centru? Politistii care intervin sunt cei din strada. N-are importanta unde se afla sediul Politiei”.
Primarul Vlad Oprea sustine ca fondurile cu care a fost cumparat imobilul din Platoul Izvor au fost puse la dispozitie gratie lobby-ului sau si s-a aratat nemultumit de cladirea pe care Politia a achizitionat-o in final.
„Prin relatiile pe care le-am avut cu conducerea ministerului, anul trecut, am reusit sa le-aduc 1 milion de euro ca sa-si cumpere un sediu. Iar ei au dat pe-aceasta casa vreo 400 de mii de euro. Restul banilor l-au returnat. Au achizitionat cea mai proasta cladire care era pe zona aia in oras, iar acum se plang ca n-au sediu. Nici parcare n-au acolo”.
Voci din Politie sustin ca imobilul din Platoul Izvor, desi putin potrivit pentru a deveni sediu, ar putea fi transformat in vila de odihna pentru cadrele MIRA. Ipoteza pe care Iulian Bach o minimalizeaza: „Deocamdata, noi nu avem aceasta preocupare intrucat nu avem sediu. Ne preocupa sediul, nu vilele de odihna. Daca, in timp, ministerul va dispune de fonduri suficiente si vom avea posibilitatea sa cumparam o alta locatie, transformand-o pe aceasta in altceva, va fi treaba celor care vor fi la momentul respectiv in fruntea IJP Prahova”.
Ionut STANESCU