PD-L isi desemneaza, astazi, posibilul viitor premier. Candidatul democrat-liberalilor va fi al treilea prim-ministru virtual, dupa liberalul Calin Popescu Tariceanu si social-democratul Mircea Geoana. Cel mai vehiculat nume de posibil sef de guvern PD-L este Theodor Stolojan, desi partidul sustine ca sunt si alte persoane in cursa, precum Vasile Blaga sau Adriean Videanu.
Democrat-liberalii au suficiente argumente sa il aleaga pe Stolojan, dar si destule pentru a refuza nominalizarea lui pentru o asemenea functie. Desemnarea lui Theodor Stolojan ar putea aduce voturi partidului la alegerile din toamna, data fiind cota ridicata de incredere de care se bucura constant liderul PD-L in sondaje. Un alt atu este si apropierea lui de presedintele Traian Basescu, al carui consilier a fost.
Daca Traian Basescu va mai castiga un mandat, exista sanse ca acesta sa aiba o relatie non-conflictuala cu un posibil cabinet Stolojan. Stolojan are avantajul pregatirii economice si al unei experiente, scurte, dar stabile, in fruntea Guvernului. De asemenea, el se bucura de o buna imagine in finantele internationale, castigata la Banca Mondiala.
PD-L nu poate insa face abstractie de riscurile pe care le ridica o astfel de nominalizare. Unul major este faptul ca PNL a anuntat ca nu va participa la o guvernare alaturi de PD-L, daca Stolojan va fi premier. Un alt inconvenient vine din frustrarea fostului PD, care vrea sa aiba un premier din randurile sale.
Promovarea lui Stolojan intr-un asemenea post ar readuce in prim-plan lupta dintre cele doua partide care au fuzionat, dar nu au reusit sa se contopeasca.
Nu in ultimul rand, partidul trebuie sa tina seama ca Stolojan a mai capotat o data, cel putin la nivel declarativ, atunci cand a renuntat sa mai candideze la prezidentiale. In plus, episodul acela nu a fost nici pana acum pe deplin limpezit.