La fiecare 26 de secunde o persoana sufera un infarct miocardic, iar la fiecare minut un om moare din aceasta cauza, boala coronariana ischemica fiind principala cauza de mortalitate din lume, care face anual mai multe victime decat cancerul, potrivit unui studiu lansat la Congresul de Cardiologie incheiat ieri la Sinaia.
In Romania exista peste un milion de oameni care sufera de cardiopatie ischemica, iar in fiecare an sunt diagnosticati alti 33.000.
Desi cardiopatia ischemica face parte din procesul normal de imbatranire, exista mai multi factori de risc care influenteaza progresia accelerata a bolii, precum fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut, sedentarismul, hipertensiunea arteriala.
Pe langa factorii de risc cunoscuti, studii recente au demonstrat ca numarul de batai ale inimii pe minut influenteaza si el riscul de evenimente coronariene.
Studiul Beautiful, singurul de pana acum conceput sa evalueze impactul numarului de batai ale inimii asupra riscului de evenimente cardio-vasculare (de exemplu infarct), a demonstrat ca o frecventa cardiaca mai mare de 70 de batai pe minut creste cu 46 la suta riscul de infarct miocardic la pacientii cu boala coronariana ischemica.
In Romania, peste 60 la suta dintre oamenii suferinzi de aceasta boala au peste 70 de batai pe minut, deci au un risc crescut de infarct.