Ieri, la sala de 500 de locuri a Palatului Administrativ, a avut loc o intalnire intre membrii Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica si reprezentanti ai fortelor de ordine publica si ai autoritatilor locale din judetul Prahova. Tema intalnirii a fost cea privind asigurarea ordinii si a linistii publice in incinta scolilor si in preajma acestora. In cadrul reuniunii, Iulian Bach – comandantul Inspectoratului de Politie Prahova – a precizat ca, din totalul de 796 de unitati de invatamant existente in judet, doar 309 dispun de asigurarea pazei sau dispun de un sistem de alarma: „Aceasta este una dintre cauzele care conduc la comiterea infractiunilor in incinta sau in jurul scolilor. Alti factori care favorizeaza infractionalitatea sunt degradarea procesului educational, si cresterea numarului familiilor dezorganizate. In scoli, numariul infractiunilor a scazut fata de anul trecut, insa trebuie sa existe o colaborare intre autoritatile de ordine publica si autoritatile locale pentru a preintampina comiterea acestor fapte”.
In privinta sigurantei rutiere, comisarul Costin Tatuc – seful Politiei Rutiere Prahova – a declarat ca in scoli ar trebui predata educatia circulatiei, asa cum se intampla in state din Occident si ca reprezentantii Politiei Rutiere vor edita, si in acest an, materiale informative privind regulile de circulatie si vor incerca sa realizeze chiar si un CD privind disciplina rutiera, care sa poata fi distribuit in scoli. Tot pentru siguranta elevilor care vor incepe scoala in mai putin de o saptamana, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat ca in bugetul administratiei judetene din 2009 vor fi prevazute fonduri pentru realizarea trotuarelor in intravilanul localitatilor traversate de drumuri nationale sau judetene.
Una dintre problemele ridicate de catre primarii prezenti la intalnire a fost incadrarea insuficienta cu politisti in anumite localitati precum si a autovehiculelor cu care acestia sa se poata deplasa. Comandantul Iulian Bach i-a asigurat ca, din toamna, se vor primi autoturisme de la Ministerul de Interne care vor fi repartizate in judet, iar in ceea ce priveste cresterea numarului angajatilor a precizat ca a facut solicitari la Bucuresti si ca urmeaza sa fie aprobata, in perioada urmatoare, o noua schema de incadrare a institutiei.
Camelia NASTASE