Renovata in ultimele patru luni, banca de piatra de pe marginea DN1, din Azuga, datand de pe vremea lui Carol I, a fost inaugurata de Sfanta Marie Mica. Dupa inaugurare, operatiunile de renovare au continuat. Prin baituirea acoperisului de sindrila cu care banca s-a imbogatit. Responsabil de aceasta activitate a fost un azugean de 65 de ani care locuieste la cateva zeci de metri de amplasamentul bancii, in casa cea mai indepartata de centrul orasului. L-am gasit cocotat pe acoperis, cu salopeta si ochelarii patati de bait, manevrand o scara oblica si cam suie. A tipat la noi imediat ce-am ajuns langa banca.

– Atentie ca pica de sus!
– Ce pica?
– Vopsea d-asta cu care dau eu!
Pica baitul, dar nu ne-a nimerit hainele, fiindca pica destul de rar. Pe banca, fusese prinsa in nituri o placuta pe care figurau toti cei care contribuisera la restaurarea ei. Nume de firme si de persoane particulare. Intreaga treaba s-a derulat din initiativa Clubului Rotary Busteni – Valea Prahovei. Dupa ce interlocutorul nostru a coborat de pe acoperis, l-am intrebat:
– Figurati si dvs pe aceasta placuta?
– Nu figurez, fiindca nu am fost prevazut. Ma numesc Ion Sandru. Ei voiau sa faca sindrila manual, dar n-au mai gasit cine sa le-o faca. Asa ca au cumparat-o. Eu doar am taiat-o, am batut-o si o dau cu Sadonil (n.n. – un bait mai modern).
– Acum trei luni banca era asezata de-a lungul soselei. Dupa renovare, au pus-o de-a latul. De ce?
– Asa e mai bine. La cum era asezata inainte, era mai bine pentru indragostiti, fiindca se-asezau pe partea din dos. Cate a vazut banca asta la viata ei… n-am eu fire de par in cap. Opreau masina si gata! Unde sa se duca indragostitii in alta parte? De unde hoteluri?
– Sta cineva pe banca asta?
– Aoleu, cum sa nu stea! Si de ploaie si de frig. Cand trec oamenii de la cimitir sau de la spital, unde sa se-aseze ca sa se odihneasca?!
– Lumea merge cu microbuzele, ce sa caute pe jos pe-aici?
– Sambata si duminica, pe drumul asta mai repede circuli pe jos decat cu masina.
– Cine v-a platit si cu cat ca sa puneti sindrila?
– Pe mine m-a platit Grama Ghiocel (n.n. – patron din Azuga). Cat sa-mi dea?
– Un milion, doua, trei…
– Ce mai e un milion, dom’le, in ziua de astazi?, a pus punct Ion Sandru conversatiei noastre. Apoi, s-a urcat din nou pe acoperisul bancii si si-a continuat munca lui cu Sadonil.
Traind in vecinatatea DN 1, lui Ion Sandru i-a crescut un dinte impotriva celor care lasa gunoaiele pe margi-nea soselei. Multe, de toate tipurile, si raspandite peste tot. „Sa-mi puna primarul la dispozitie un aparat foto si-un chitantier si-n zece zile, dand amenzi, scot salariul unui functionar din Primarie pe cinci luni, plus valoa-rea aparatului de fotografiat. Oamenii sunt nesimtiti. Beau o bere si-arunca sticla pe marginea strazii. Trag pe dreapta si-si fac nevoile. Fac si pe banca”, ne-a mai spusacesta din varful scarii.
Alte initiative rotariene
Tot saptamana recent incheiata, la Cazinoul din Sinaia, Clubul Rotary a organizat un bal pentru strangerea de fonduri. Pretul unei invitatii – 100 de lei. La bal s-au licitat rochii si tablouri, Catalin Botezatu si-a prezentat o colectie vestimentara, s-a organizat o tombola, s-a cantat, s-a mancat si s-a baut. Toate au fost frumoase, de bun gust si gustoase – dupa cate ne-a spus un invitat al rotarienilor. Printre cei care au pasit pe pardoseala de marmura a Cazinoului: primarul din Sinaia, Vlad Oprea, presedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, fostul prefect, Alexandri Nicolae, si, deloc intamplator in acest anturaj, primarul din Busteni, Emanoil Savin.
Intr-un anunt facut recent, Clubul Rotary Busteni – Valea Prahovei si-a manifestat intentia de a finanta reabilitarea si a altor obiective cu valoare arhitecturala. Capela Ion Florescu, de langa statia telecabinei din Sinaia, capela pictata de Gheorghe Tattarascu, aflata, in prezent, intr-un stadiu avansat de degradare. Doua banci din piatra, identice cu cea din Azuga, situate in Busteni, si Crucea Eroilor, din Varful Caraiman. Aceasta din urma strangere de fonduri se va derula sub deviza „Dati un ban pentru Caraiman!”.
Ionut STANESCU