Ghiozdanul prea greu poate provoca deformari ale coloanei vertebrale

Manualele, culegerile, rechizitele sunt o povara grea pe umerii scolarilor. Elevii sunt nevoiti sa care in spate, in fiecare zi, ghiozdane mult prea grele pentru puterile lor. Medicii avertizeaza ca, in timp, coloana vertebrala poate fi grav afectata.
Deformarile coloanei se afla pe primul loc pe lista afectiunilor de care sufera elevii.
Intr-un ghiozdan al unui elev de clasa intai trebuie sa existe doua caiete, un bloc de desen, carioci, creioane colorate, penar si trei manuale. In ghiozdanul copilului de clasa a cincea se afla patru caiete, patru manuale, un bloc de desen, un atlas, creioane colorate, penar, trusa de matematica si carti de lectura. Ambele ghiozdane cantaresc peste sase kilograme. Asta in conditiile in care medicii spun ca greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 20% din cea a copilului.
“De obicei, parintii sunt tentati sa cumpere copiilor ce este mai sofisticat. Nu trebuie sa aduca 24 de culori, ci cate una din fiecare”, sustin, insa, invatatorii.
Riscurile sunt foarte mari, avertizeaza medicii. “Principala afectata e coloana copilului. Pe termen lung acest lucru poate duce la scolioze, cifoze. E absurd si periculos sa incarci copilul cu un ghiozdan care are 6,7 kilograme”, precizeaza medicii de familie.
Medicii recomanda elevilor sa poarte ghiozdanul pe amandoi umerii si sa faca mult sport.