– interviu cu Florin Suica, viceprimarul orasului Azuga

Ales abia dupa o luna de la investirea Consiliului Local Azuga, viceprimarul Florin Suica a aflat, la inceputul acestei saptamani, care ii sunt atributiile pe care i le-a delegat primarul Adrian Purcaru
– Cum e sa fiti subalternul unuia despre care, in campania electorala, ati spus ca „minte de ingheata apele”?
– Domnul primar nu m-a vrut in aceasta functie si a facut tot posibilul ca eu sa nu ajung viceprimar. Nu stiu de ce s-a speriat, pentru ca eu sunt un tip de actiune si chiar vreau sa rezolv problemele orasului. Desigur, mi-ar fi fost mult mai usor din postura de primar liberal, cu prim-ministru liberal, in contextul in care avem exemplul lui Vlad Oprea, care a adus bani foarte multi pentru orasul lui si a ridicat Sinaia la nivelul unei statiuni montane occidentale. Dupa doua candidaturi la Primarie, vreau sa demonstrez ca as fi putut sa fac treaba.
– Un om de afaceri ajunge sa accepte postul de viceprimar. Nu e un caz prea des intalnit.
– Nu sunt un om de afaceri, sunt un mic intreprinzator. Si nu am „acceptat” postul, ci l-am obtinut, am luptat pentru el. De ce? Ca investitor, am o pensiune turistica la care nu vine aproape nimeni. Pe anul contabil 2007, am inregistrat o pierdere de 38.500 lei. Azuga este murdara, urata, si nepromovata. Balariile sunt cat mine de inalte. Trebuie sa cosmetizam si sa promovam aceasta statiune. Pentru atingerea acestui scop din urma, sper ca ma voi putea implica in realizarea unor parteneriate media. Am reusit sa fac asta in sistemul privat.
– V-a fost delegata o plaja saraca de atributii. Protectia si refacerea mediului, serviciul de salvamont, ingrijirea monumentelor istorice, a spatiilor verzi, controlul depozitarii gunoaielor, prinderea cainilor vagabonzi…
– Sincer sa fiu, dupa ce am vazut cat de tare s-a opus alegerii mele domnul primar, ma asteptam sa-mi lase doar activitatea de ecarisaj… Nu voi avea nicio tangenta cu personalul din Primarie, care s-a temut foarte tare de venirea mea, si nici cu dezvoltarea pe termen lung a orasului. Voi fi foarte consecvent cu atributiile care mi-au fost trasate. In situatia in care domnul primar nu va fi disponibil, fiind plecat in concediu sau „pe teren”, n-o sa le depasesc… Cat priveste atributiile pe care le-am primit, tot voi putea realiza cateva lucruri concrete. Impreuna cu serviciul de salvamont, voi marca traseele turistice. Noi nu avem macar un traseu turistic marcat in Azuga. Apropo de oferta de vara…
Mai mult, voi face un referat catre domnul primar prin care ii voi cere ca igienizarea malurilor cursurilor de apa sa fie realizata de pompierii civili. Serviciul pentru situatii de urgenta trebuie sa si previna situatiile de urgenta, nu doar sa intervina atunci cand acestea se produc. Sunt trei paraie care traverseaza Azuga si care ne fac probleme. Ne trezim numai cand avem apa pana la genunchi.
– PNL si PSD isi vor folosi majoritatea din Consiliul Local, ca o contrapondere a puterii pe care primarul o are?
– Se va inampla acest lucru, dar nu vom pune problema asa. Nu ne gandim sa fim belicosi. Daca nu se va respecta legea pana la ultima virgula, vom fi nevoiti sa contram politica executivului. Pana atunci, insa, vom avea o atitudine constructiva.
Este prima oara cand exista o opozitie solida in Consiliul Local. Suntem hotarati sa pastram aceasta alianta pana la capat pentru a nu ajunge in situatiile deplorabile in care a fost Consiliul Local in mandatele anterioare. Eu voi fi reprezentantul celor opt consilieri ai PSD si PNL in Primarie, iar ei vor fi forta mea.
– Alianta PNL si PSD va acorda terenuri, prin incredintare directa, catre societatile Iz Prod sau Luxten, care n-au construit aproape nimic pe terenurile pe care deja le detin, asa cum au facut consiliile precedente?
– Nu. Si daca am vrea, nu mai exista terenuri care sa poata fi alipite celor pe care aceste firme deja le au. Orice noua concesiune sau vanzare de terenuri va fi facuta doar in urma unei licitatii.
Trebuie sa retineti o particularitate pe care o au toti cei trei mari investitori din localitatea noastra, Iz Prod, Luxten si Romenergo. Principalul lor obiect de activitate nu este turismul. Sincer, nu stiu ce i-a determinat sa vina sa faca turism intr-un oras unde acest domeniu se afla in faza de pionierat. Tinand cont de rentabilitatea scazuta a investitiilor in turismul din Azuga, eu, unul, inteleg de ce nu s-au grabit sa-si finalizeze hotelurile…
– Daca un primar ca Adrian Purcaru – considerat, in unanimitate, slab – a reusit sa castige un al treilea mandat, cat de slabi au fost principalii sai contracandidati, Florin Suica si Mihai Gheorghe?
– Cred ca problema nu este la contracandidati, ci la electorat. Domnul Adrian Purcaru se potriveste foarte bine majoritatii electoratului din Azuga. E pe gustul lor.
– Veti mai candida la Primarie?
– Niciodata nu trebuie sa spui niciodata. Sincer sa fiu, mi-e frica de electoratul domnului primar. Te voteaza doar daca nu faci nimic.
– Activitatea Asociatiei Spitex (n.n. – al carei presedinte este Suica) va continua, acum cand nu mai are nicio miza electorala?
– Da, dar nu in acelasi mod. Nu vom mai acorda asistenta medicala la toata lumea, ci doar asistatilor nostri, in numar de 20. Cand am inceput aceasta activitate, am fost foarte optimisti, crezand ca vom gasi oameni de afaceri care vor sprijini Asociatia si vor face donatii. Nu s-a intamplat asa. Am sustinut eu cea mai mare parte a costurilor… Nu mai pot. Acum o luna am fost personal in Elvetia si am adus materiale medicale. Unele dintre ele le-am dus chiar astazi (n.n. – luni) la Saucesti, in Bacau.
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIn sedinta extraordinara,
Articolul următorConsens