Peste 90% dintre romani consuma apa minerala, arata un raport Canadean publicat in mai 2008. Mai putin cunoscute sunt insa efectele pe care le au asupra organismului sarurile minerale in exces. Consumul apei minerale pe termen lung poate duce la hipertensiune, afectiuni gastrice sau la formarea calculilor biliari.
De aceea specialistii recomanda alternarea diferitelor tipuri de apa, cu scopul de a oferi organismului posibilitatea de a se “odihni”, evitand astfel acumularea de minerale. Exista insa riscul ca aceasta recomandare sa fie gresit inteleasa de catre consumatori, care vor alterna pur si simplu un brand de apa minerala cu altul. In acest caz, alternarea lor nu mai are efectul dorit. Organismul nu se mai poate reface pentru ca, desi concentratia de minerale este diferita, cele mai multe ape minerale contin aceleasi feluri de substante. Cand vorbim de apa necarbogazoasa, putem alege intre apa de robinet, cea plata, apa de fantana si apa de izvor. Specialistii recomanda alternarea consumului de apa minerala cu apa de izvor, cel mai mare avantaj al acestui tip de apa fiind continutul scazut de minerale. Astfel, poate fi consumata pe termen lung, fara riscuri pentru sanatate. Este recomandata, de asemenea, copiilor sub 3 ani, deoarece organismul acestora proceseaza mai greu sarurile minerale din apa carbogazoasa.
Retineti cateva dintre recomandarile specialistilor:
* apa trebuie bauta cu inghitituri mici;
* in fiecare dimineata si inainte de culcare este recomandat sa se bea 1 – 2 pahare cu apa;
* nu este recomandat sa se bea apa rece, intrucat incetineste metabolismul si conduce la cresterea in greutate.