Nu lumina soarelui este cea care dauneaza ochilor, ci razele ultraviolete si cele infrarosii, care sunt invizibile, si, uneori, in functie de mediu, prezente si atunci cand este innorat. In plus, reducerea stratului de ozon (din cauza poluarii) face ca efectul razelor solare asupra celulelor fotosensibile din retina sa fie mult crescut.
Ultravioletele – raze in mod particular periculoase pentru ochi – produc degenerescenta tesuturilor fotosensibile, arsuri ale corneei, inflamatii care, de cele mai multe ori, nu sunt percepute, dar care duc la afectiuni cronice, care afecteaza ireversibil acuitatea vizuala.
Cataracta prematura (opacifierea cristalinului, care nu se poate corecta decat prin operatie de transplant), apare azi la varste cuprinse intre 45 si 50 de ani, in conditiile in care afectiunea era intalnita abia de la peste 70 de ani.
Aceasta afectiune are drept cauza determinanta si favorizanta expunerea repetata si excesiva la lumina ultravioleta. Tine cont de faptul ca radiatiile ultraviolete sunt mai puternice in intervalul orar 11.00-15.00, sunt mai puternice la mare si la mare altitudine, precum si in zonele din apropierea apelor sau acoperite cu zapada, unde radiatiile sunt reflectate de acestea, astfel ca intensitatea lor creste.
Solutia pentru a evita toate aceste neplaceri, extrem de grave, este simpla: ochelarii de soare de calitate.
O atentie deosebita trebuie acordata protectiei ochilor copiilor. Ochii acestora sunt mult mai sensibili si trebuie protejati. Feriti-i de soare, folositi palarii cu boruri mari, albe, si, atunci cand copiii sunt suficient de mari, ochelari de soare.
Pentru ca ochelarii de soare sa protejeze cu adevarat, trebuie respectate urmatoarele reguli:
1. Cumparati doar ochelari din magazine specializate, care sa ofere si garantie.
2. Nu va bucurati daca ati gasit un chilipir. Cu siguranta, ochelarii sunt periculosi!
3. Folositi lentile polarizate, care va asigura o protectie eficienta.
4. Nu folositi ochelarii primiti cadou, pentru ca nu stiti care este calitatea lor reala.
5. Folositi ochelarii chiar daca este innorat, atunci cand conduceti, in special in cazul in care parbrizul masinii nu are inglobat un ecran impotriva razelor ultraviolete.
6. Daca purtati ochelari de ve-dere, cereti sfatul medicului oftalmolog, atunci cand optati pentru lentile heliomate.
7. Lentilele negre produc o dilatare a pupilei, fapt care face ca retina sa fie supusa unei cantitati si mai mari de raze ultraviolete.
8. Sunt nerecomandati ochelarii de soare cu lentila mica, efectul fiind acelasi ca cel mentionat mai sus, dar mult mai accentuat si, implicit, mai daunator.
9. Protectia impotriva razelor ultraviolete este data doar de materialul din care este facuta lentila, nu de culoarea lor.
10. Nu folositi ochelari de proasta calitate, este mai daunator sa-i porti decat sa stai fara ei.
11. Culorile foarte inchise, cum ar fi negrul, imbunatatesc contrastul, griul reda foarte bine culorile din mediul ambiant, iar griul-verde este cel mai potrivit utilizarii cotidiene, pentru ca este relaxant.
12. Canoanele modei recomanda ochelari cu lentile foarte mari. Este si indicatia Organizatiei Mondiale a Sanatatii.