Asa a fost cantonamentul pe care Petrolul Ploiesti l-a efectuat in Austria. In perioada 19-30 iulie ploiestenii au facut tot posibilul ca pregatirea de la Kaprun sa fie prima piatra pusa la temelia obiectivului promovarii in prima liga.
Despre conditiile de cazare, masa si pregatire pe care le-au avut in statiunea din landul Zell Am See, fotbalistii Petrolului au avut doar cuvinte de lauda. Era si greu sa fie altfel.
Echipa a fost cazata la Hotel Antonius, un stabiliment de patru stele, terenul de antrenament era amplasat la 10 minute de mers lejer, iar adversarii pe care i-au intalnit in meciurile de verificare au fost unii valorosi.
Partea mai putin placuta, pentru jucatori, a fost ca nu au avut nicio zi libera.
Doua antrenamente zilnic, sau meci. Asta a fost rutina perioadei de pregatire din Austria. Doar intr-una dintre zile antrenorul Sebi Tudor le-a dat liber jucatorilor, dimineata, prilej pentru acestia de a da o fuga pana la Salzburg (la 100 de kilometri distanta) si de a face cumparaturi.
Frumusetea zonei sau faptul ca la castelul din apropiere a fost organizata o sarbatoare medievala nu au reprezentat puncte de atractie pentru jucatorii Petrolului.”Nu avem timp de parade sau spectacole la castel. Am venit sa ne pregatim, nu sa fim turisti. Si, apoi, la cat suntem de obositi dupa antrenamente, numai de asta nu ne arde noua!”, ne-au spus cativa dintre ei.
Ne-am lamurit, atunci, ca toate frumusetile naturii, care ne inconjurau, erau doar pentru noi, ziaristii. Pentru fotbalistii Petrolului, patul si perna erau mult mai importante dupa orele de pregatire din cursul zilei.

Petrolul a jucat cinci meciuri amicale

Primul dintre acestea a fost “de incal-zire”, disputat in compania echipei de liga a patra FK Puch. A urmat partida cu Energie Cottbus, pierduta de ploiesteni, dar dupa un meci bun, pentru ca, in al treilea meci, Petrolul sa joace cu FSV Frankfurt, echipa din liga a doua a Germaniei. A fost a doua infrangere pentru ploiesteni, intr-un meci in care jucatorii Petrolului au trimis de trei ori mingea in bara.
Scapati de partidele cu adversari din Germania, jucatorii Petrolului au jucat bine cu Antalyaspor (prima liga turca) si cu Unirea Alba Iulia, echipa antrenata de Aurel Sunda si aflata in cantonament, tot la Kaprun.
Doua victorii, un egal si doua esecuri, 7 goluri marcate si 6 primite. Acesta este bilantul meciurilor de verificare disputate de Petrolul in Austria. ”Sunt multumit de modul in care s-a prezentat echipa la aceste meciuri. Baietii au crescut mult la capitolul atitudine. Conteaza foarte mult acest lucru. Si mai conteaza faptul ca am avut adversari buni. Am vrut sa jucam doar cinci meciuri, cu echipe care sa ne arate exact unde ne aflam, decat sa jucam 10 meciuri cu formatii care nu ne puneau probleme”, ne-a precizat antrenorul Sebi Tudor.

Vestile bune

Sunt destule. In cantonamentul din Austria, jucatorii Petrolului chiar au facut pregatire, nu s-au dus sa se distreze. A fost suficient timp pentru antrenamentele cu specific tehnico-tactic, dupa ce, in cantonamentul precedent, de la Govora, s-a pus accent pe latura fizica. Tot in Austria, lotul ploiestean s-a completat cu cei trei jucatori imprumutati de la Poli Iasi, dintre acestia Palimaru avand si un randament convingator, marcand in doua dintre meciurile de verificare pe care le-a disputat.
Jocul echipei este unul omogen si, chiar daca evolueaza cu un singur atacant veritabil in teren, jucatorii Petrolului isi creeaza multe situatii de gol. O alta veste buna ar fi aceea ca Marinescu si-a luat mult mai in serios rolul de capitan si in afara terenului, el organizand grupul si pentru actiunile extrasportive.
In fine, poate cea mai importanta veste buna este aceea ca, acest cantonament si-a dovedit utilitatea, in conditiile in care echipa a avut conditii excelente de cazare si masa, dar si terenuri bune pentru antrenament si jocuri, ceea ce in Romania ar fi fost greu de gasit. Daca la toate acestea adaugam si valoarea adversarilor din meciurile de verificare avem tabloul complet al reusitelor turneului austriac.

Vestile rele

O prima veste mai putin placuta a fost aceea ca, la hotelul Antonius, chiar daca are patru stele, posibilitatea conectarii la internet este aproape nula, situatie in care jucatorii nu au avut la indemana prea multe metode de rela-xare. Vizionarea filmelor pe laptop-uri, tenisul de masa (Vasic este cel mai bun la acest capitol) sau jocul de table, la care Marinescu pare imbatabil, au fost cam singurele “distractii” pe care si le-au permis galben-albastrii.
Accidentarea lui Stoica, din meciul cu Energie Cottbus, l-a fortat pe acesta sa ia o pauza in pregatire, cel putin pana la revenirea in tara.”La inceput m-a durut rau. Mi se umflase foarte mult genunchiul si am crezut ca nu o sa mai joc mult timp. Acum pot sa merg, nu ma mai doare, dar trebuie sa fac un RMN pentru a sti exact ce am. Nu pot sa risc”, ne-a spus Alin Stoica inainte de plecarea din Kaprun.
Tot accidentat a fost si Alin Cotan, care nu a vrut sa riste o recidiva si a preferat sa nu joace in meciurile din Austria, iar Vasic s-a accidentat si el, in finalul stagiului de pregatire.

Goodwin Ablordey – un african care i-a socat pe colegi

Probabil ca jucatorul ghanez s-a aflat la primul cantonament din viata lui de fotbalist. Asta pentru ca i-a speriat pe toti cu apetitul sau iesit din comun. La fiecare masa a mancat cel putin cate trei portii. Chiar si in acest conditii el putea sa alerge la antrenamente, dar in ritmul sau.”Alearga mult, are anduranta, dar daca il scoti din ritmul lui si il pui sa faca efort anaerob, il dai peste cap”, ne-a declarat antrenorul secund al Petrolului, Misu Oancea.
In acest context, este foarte putin probabil ca jucatorul african sa mai ramana la Petrolul, mai ales ca el a fost folosit intr-o singura partida de verificare in Austria. Pentru Goodwin Ablordey, vacanta de la Kaprun s-a incheiat. Si, odata cu ea, s-a terminat si perioada de proba la Petrolul.

O atractie pentru echipele romanesti

Dupa ce, timp de trei ani, Steaua Bucuresti s-a pregatit in perioada verii la Kaprun, iata ca Petrolul a efectuat, pentru al doilea an consecutiv, cantonamentul in statiunea de la poalele Alpilor. In afara ploiestenilor, in acest an, la Kaprun au mai fost in pregatire alte doua formatii romanesti: Unirea Alba Iulia (liga a doua) si Victoria Branesti (liga a treia). Nu doar echipele romanesti aleg Kaprun-ul ca destinatie de cantonament. MSV Duisburg sau FC Nurenberg sunt gruparile din Germania care au optat si ele pentru o pregatire in acest loc.
Abundenta de echipe care vin in pregatire aici nu trebuie sa surprinda. Multitudinea de hoteluri si pensiuni din localitate, toate oferind conditii excelente de cazare si masa, terenurile de antrena-ment din zona Zell Am See, posibilitatile de refacere, calitatea aerului si posibilita-tea de a juca meciuri cu echipe puternice sunt tot atatea argumente pentru a alege Kaprun-ul ca loc de cantonament.
Castelul de la marginea localitatii, o locomotiva veche amplasata la strada, un muzeu al masinilor de epoca, in care s-au investit 5 milioane de euro, salile de bowling, drumetiile montane, zborurile de agrement peste Alpi, cu avionul sau planorul, rafting-ul sau plimbarile cu barca pe lacurile din apropiere sunt tot atatea modalitati de petrecere a timpului liber in Kaprun. Daca ai timp liber, dar si bani, pentru ca preturile nu sunt deloc mici.
Aici a fost Petrolul in cantonament !
Edi MOLDOVAN