Dolarul american cunoaste un trend ascendent zilele acestea, avansand de la jumatatea lunii iulie cu 7% fata de principalele valute importante. Este cel mai puternic trend ascendent inregistrat de moneda americana in ultimii trei ani. Cresterea dolarului s-a manifestat pe fondul evolutiilor negative din Europa si Asia, fata de performantele economice din SUA.
Declinul inregistrat de „moneda verde”, de la inceputul anului, a tras un semnal de alarma la nivel mondial, in ceea ce priveste inflatia. Pe de alta parte, o crestere brusca a monedei americane ar putea de asemenea sa afecteze exporturile SUA.
Monedele sunt privite de obicei ca un indice al evolutiei economiei dintr-o tara, dolarul nefacand exceptie. Ceea ce face ca aceasta moneda sa fie mai deosebita este faptul ca reprezinta moneda dominanta a economiei si comertului mondial, evolutia sa fiind cel mai adesea legata de evolutia pretului petrolului.
Potrivit lui David Rosenberg, economist la Merrill Lynch, principalul motiv pentru revenirea dolarului este raspandirea problemelor in strainatate, iar evolutia este mai nefavorabila in prezent in Europa si Japonia decat in SUA.
Economia zonei euro a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, pentru prima data de cand au inceput sa fie analizate cele 15 economii, in 1995. Declinul din perioada aprilie-iunie a fost cauzat de scaderea celor mai puternice trei economii din zona fata de trimestrul anterior. Astfel, PIB-ul Germaniei a coborat cu 0,5%, in timp ce activitatea economica din Franta si Italia s-a redus cu 0,3%.