„In 90 la suta dintre cazuri, dupa depunerea reclamatiilor, partile se impaca”

– Discutand cu cativa localnici, am inteles ca orasul Comarnic este, in general, o localitate linistita, deci nu prea va dau mari batai de cap…
– In linii mari, asa stau lucrurile. Spre exemplu, de la inceputul anului, nu am inregis-trat fapte de mare violenta sau cu consecinte deosebite: omo-ruri, tentative de omor, vatamari corporale grave, violuri etc. Un singur caz de omor am inregis-trat, in vara trecuta. Din cauza unor neintelegeri familiale un sot si-a ucis sotia, dupa care s-a spanzurat explicandu-si necuge-tatul gest printr-un bilet de adio pe care l-am gasit la locul faptei.
– Cate sesizari cu caracter penal ati inregistrat, in acest an?
– Aproximativ 150, majorita-tea acestora fiind sesizari care privesc fapte de amenintare sau fapte de mica violenta care, pana la modificarea Codului Penal, in 2006, erau de competenta instantei de judecata. Cetateanul care este lezat in drepturile sale de aceste infractiuni trebuie sa depuna plangere, in termen de 60 de zile de la producerea evenimentului. Dupa ce le inregistram, plangerile sunt inaintate, in termen de 48 de ore, Parchetului de pe langa Jude-catoria Sinaia. Ulterior, acestea sunt retrimise unitatii de politie care desfasoara activitati de cercetare in respectiva cauza. Revenind la intrebarea dv., fata de primele sapte luni ale anului anterior, numarul sesizarilor a crescut cu circa 30, media lunara fiind intre 15-20 de reclamatii. Nu sunt fapte grave, deosebite, dar cetateanul simte nevoia sa reclame atunci cand se vede lezat in drepturile sale. Cateo-data, insa, de la fapte marunte se poate ajunge la evenimente cu consecinte grave, motiv pentru care cautam sa le stopam din fasa, tocmai pentru ca acestea sa nu degenereze.
– Cu ce fapte antisociale va confruntati mai des?
– Predominante sunt recla-matiile de amenintare sau de lovire, produse pe fondul consu-mului de alcool ori al certurilor intrafamiliale pe bunuri, pe terenuri etc. Dar, in 90 la suta dintre cazuri, dupa depunerea reclamatiei partile se impaca, solicitand retragerea plangerii.
– Candva, prezenta caru-tasilor pe DN1, in zona Comar-nic, constituia cauza multor accidente rutie-re. Cum stau lucrurile as-tazi?
– Din anul 2006 incoace nu am mai inre-gistrat, din feri-cire, cazuri de carutasi impli-cati in acciden-te de circulatie. In tot acest ras-timp, insa, am desfasurat activitati specifice de prevenire, in sensul de a-i determina sa foloseasca doar in situatii extreme traversarea DN1 cu caru-tele, folosind doar acele puncte in care vizibilitatea este maxima, pentru a nu fi expusi pericolului de a deveni victimele unor accidente rutiere. Majori-tatea au inteles, dovada fiind faptul ca, in prima jumatate a anului, au fost date doar 13 amenzi carutasilor, insumand aproape 3.000 de lei. Legat de regimul circulatiei, am inregistrat, de la inceputul anului, 8 infractiuni si peste 400 de contraventii, in valoare totala de 22.000 de lei, concomitent cu retinerea, in vederea suspendarii, a 32 de permise de conducere auto. Cele mai multe amenzi, insumand peste 30.400 de lei, au fost date, insa, pentru nerespec-tarea ordinii si linistii publice.
D.CONSTANTIN