Agricultorii prahoveni au fost sfatuiti sa nu-si vanda, inca, recolta de grau din acest an, daca nu-si acopera costurile de productie. Informatia ne-a fost confirmata de reprezentanti de la Directia Agricola Prahova, de la care am dorit sa aflam daca situatia inregistrata in unele judete – respectiv faptul ca agricultorii nu-si vand graul din cauza neintelegerilor dintre comercianti si angrosisti, ceea ce a dus la coborarea pretului – se regaseste si la noi. Concret, ni s-a precizat ca pretul graului a fost fixat la 0,68 lei/kg, in timp ce, pretul minim practicat pe piata, in prezent, este de 0,45 lei/kg. Ca atare, prahovenii, inainte de a scoate graul abia recoltat la vanzare, ar trebui sa cantareasca aceasta decizie de doua ori. Si asta, deoarece, puse cap la cap, cheltuielile pentru un hectar cultivat cu grau sunt cuprinse intre 1.600 lei si 2.000 de lei. Ca urmare, agricultorii vor trebui sa puna in balanta daca ies cu ceva in castig fata de ceea ce au investit ori vor fluiera a paguba. Daca in cazul celor care au cultivat suprafete mici de teren a astepta echilibrarea pietei graului nu este chiar un capat de tara, in schimb, in cazul fermierilor care au inregistrat recolte bune la hectar – pe suprafete mari, asteptarea devine paguba. Deoarece depozitarea graului costa, iar unii dintre ei au de returnat diverse imprumuturi contractate tocmai pentru cultivarea pamantului. Pe de alta parte, de la 1 septembrie, trebuie sa pregateasca terenul pentru culturile de toamna. In consecinta, decizia finala – daca stau sau nu cu graul in hambare – tot agricultorilor le va apartine.
Trebuie precizat, insa, ca, in comparatie cu anul trecut, cand productia de grau a fost compromisa din cauza secetei, anul acesta s-a inregistrat cea mai buna productie medie – 3.500 kg/hectar – din ultimii patru ani. Cele mai bune recolte au fost in zona Paulesti, Ciorani, Draganesti. La nivelul judetului, suprafata totala cultivata cu grau a fost de 35.000 de hectare, in momentul de fata fiind recoltata in proportie de 95%.
N.DUMITRESCU