Instalatiile montate iarna trecuta in Azuga si Sinaia pentru a deservi domeniile schiabile din cele doua statiuni au clienti si vara.
Telegondola din Azuga functioneaza doar in weekend-uri, pretul unui bilet fiind de 15 lei pentru adulti (22 de lei dus-intors) si de 10 lei pentru copii (15 lei, dus-intors). „Desi nu vine lume cine stie ce, noi i-am dat drumul”, ne-a declarat Nistor Richea, directorul societatii care detine instalatia din Azuga. Numarul mic de turisti este si motivul pentru care, din 29 de cabine, cate au fost date in folosinta pe timpul iernii, vara, functioneaza doar 14. Cei care se hotarasc sa mearga in Azuga si sa urce pana pe varful Sorica, atunci cand cerul e senin, sunt recompensati cu o panorama de invidiat. De aici se pot vedea masivele Bucegi, Piatra Mare si Postavaru, precum si intregul oras Azuga.
Potrivit directorului Richea, dincolo de existenta unui barulet la care turistii pot servi o racoritoare, societatea nu intentioneaza sa mareasca numarul de localuri din varful muntelui pentru a nu expune acest loc unui trafic uman intens.
Numarul mai mare de clienti inregistrat de telegondola din Sinaia permite societatii Transport Urban Sinaia sa o tina in functiune pe parcursul intregii saptamanii, in timpul verii. Pretul unui bilet pentru adulti este de 10 lei (18 lei dus-intors) si de 5 lei pentru copii (9 lei dus-intors), copiii cu varste de pana la 5 ani calatorind gratuit. Potrivit directorului TUS, Dan Motoc, incasarile pe care telegondola le aduce la bugetul societatii in timpul unui weekend, cu vreme buna, se ridica la aproximativ 20.000 de lei, coborand la jumatate din aceasta suma in timpul sfarsiturilor de saptamana ploioase.
Turistii care ajung in Sinaia cu trenul trebuie sa stie ca se pot deplasa pana la statia de plecare a telegondolei (Cota 998) cu microbuzele TUS. Directorul Motoc afirma ca de la gara, din ora in ora, incepand cu 8.20, se formeaza curse speciale al caror capat este Cota 998. Grupurile care nu doresc sa astepte pana la sosirea acestor microbuze se pot urca in microbuzele de Furnica. In cazul in care sunt clienti suficienti, soferii de pe aceste curse au fost instruiti sa-si continue traseul pana la statia de plecare a telegondolei.
(I.S.)