Prima editie a memorialului “Vasile Borcan” s-a desfasurat pe o vreme ploioasa, care a amintit, parca, de lacrimile varsate de cei care l-au cunoscut pe fostul capitan, antrenor si presedinte al celor de la Chimia Brazi.
Chiar si in aceste conditii, in tribunele cochetei arene de langa Combinat au luat loc destui spectatori, curiosi sa vada la lucru trei dintre formatiile prahovene care vor evolua in liga a treia de fotbal: Chimia Brazi, Petrolistul Kaproni Boldesti si Conpet Ploiesti.
Intr-o organizare care nu a stralucit – oarecum firesc, fiind prima editie – cele trei echipe s-au aliniat in fata tribunei, pentru a cinsti memoria celui care a fost Vasile Borcan.
Meciurile
Dupa un moment de reculegere, arbitrii (aceiasi la toate meciurile) – Ionut Neagu, Cristi Nica si Ciprian Geambazu – au dat startul in prima partida a memorialului: Chimia Brazi – Conpet Ploiesti.
Pentru ca nu mai este mult pana la inceputul sezonului, cei doi antrenori – Vali Negoita, la Chimia, respectiv Silviu Dumitrescu, la Conpet – au trimis pe teren jucatorii cei mai importanti pe care i-au avut la dispozitie. Mult mai rapizi si mai bine organizati, fotbalistii de la Conpet au dominat clar partida (fiecare meci s-a desfasurat pe durata a 45 de minute). Conform cu cele petrecute pe teren, Conpet a castigat cu 1-0, golul victoriei fiind marcat de Mircea Ivan.
In cea de-a doua partida s-au aflat, fata in fata, Pertrolistul Kaproni Boldesti si Conpet Ploiesti. Echilibrul disputei avea sa fie concretizat si in rezultatul final, 1-1. Pentru Petrolistul Kaproni a marcat Lungu (autogol), pentru Conpet egaland Georgescu.
In urma rezultatelor inregistrate in primele doua partide, Conpet Ploiesti si Petrolistul Kaproni Boldesti erau singurele formatii care mai aveau sanse teoretice la castigarea turneului.
In ultimul meci al memorialului s-au infruntat Chimia Brazi si Petrolistul Kaproni. Ambele grupari au folosit echipe de rezerva, in ciuda acestui aspect meciul fiind unul atractiv. Golurile lui Gabi Bociu si Militaru au parafat un succes clar al celor de la Petrolistul Kaproni, formatia antrenata de Dragos Mihalache devenind, astfel, prima castigatoare a memorialului “Vasile Borcan”.
Interesant este faptul ca delegatia celor de la Conpet Ploiesti a plecat de la stadion inainte de finalul ultimei partide, doar golul marcat de Militaru, la ultima faza a meciului decisiv, facand ca organizatorii sa nu fie pusi in situatia neplacuta de a nu avea un castigator al competitiei, Conpet si Petrolistul Kaproni fiind la egalitate perfecta.
Tricoul cu numarul 3
Din cauza ploii, festivitatea programata sa aiba loc la finalul ultimei partide s-a desfasurat intr-un cadru restrans, in sala de conferinte a clubului gazda.
Reprezentantii celor trei cluburi participante au primit plachete personalizate de organizatori pentru acest eveniment.
Cel mai emotionant moment al memorialului s-a petrecut cand fiul lui Vasile Borcan, Ionut, a primit din partea organizatorilor placheta inscriptionata si tricoul cu numarul 3, care i-a apartinut tatalui sau.
“Va spun, sincer, ca mi-a fost foarte greu sa-mi stapanesc lacrimile. Imi amintesc, acum, ca tata imi spunea ca poate sa renunte si la sotie, dar nu la fotbal. Mi-e foarte greu sa ma concentrez in aceste momente. Initial am vrut sa arbitrez si eu la meciurile turneului, dar nu am avut forta psihica necesara. Sper ca, in curand, stadionul sa poarte numele lui. Ar merita!”, ne-a declarat Ionut Borcan. Gazda primitoare de la sosirea la stadion, ploaia, ne-a acompaniat si la plecare, ritmul eisacdat parand a spune: “Vasile Borcan nu a fost uitat !”
Edi MOLDOVAN