Romania dispune de aproximativ 4,9 milioane de hec-tare de pajisti insa, din pacate, doar un procent foarte redus intra in categoria pajistilor permanente si de o calitate superioara, prin „suprainsamantare”, procedeu care se practica pe scara larga in tarile dezvoltate. Potrivit specialistilor, infiintarea unui hectar de pajisti permanente costa circa 2.000 de lei (insemnand pregatirea solului, procurarea semintelor, semanatul, lucrarile de fertilizare etc), insa 30-40 la suta din cheltuieli se recupereaza chiar din primul an. Si asta pentru ca productia de fan obtinuta este de 3-4 ori mai mare decat cea de pe o pasune clasica. In plus, de pe un hectar de pajisti semanate se asigura acelasi volum de furaje cat de pe trei hectare, iar continutul proteic al acestora este unul optim (12 – 14 la suta). Ca urmare a acestor calitati ale furajelor, specialistii sustin ca productia de lapte a bovinelor poate creste cu pana la 30 la suta, iar sporul de carne, cu 800 gr – 1,2 kg/zi, numai din pasunat
(C.D.)