– interviu cu Nae Iosifescu, consilier liberal din Sinaia
„Cel care n-a luat nimic” – asa este aratat cu degetul Nae Iosifescu de catre colegii sai de partid. Daca tot nu luase nimic intre 2004 si 2008, Iosifescu ar fi putut lua ceva la finalul mandatului. Plasa. Nu plasa cu sepci si calendare pe care sa le raspandeasca prin oras, in timpul campaniei, ci plasa cu postul de consilier local. Desi e unul dintre veteranii organizatiei sinaiene a PNL, pe lista candidatilor la Consiliul Local, Iosifescu a fost trecut in urma unor tipi convertiti la liberalism in iuresul ultimelor luni.
– V-au pus pe locul sapte, in spatele unor insi intrati in partid ieri…
– Ordinea a fost stabilita in urma unor propuneri si a unor criterii. Au fost foarte multe criterii, vreo 12.
– Cum ar fi corectitudinea, moralitatea…
– Da, si moralitatea… Eu am stat cel mai bine la capitolul vechimii in partid si la cel al activitatii. Cel mai rau am stat la capitolul increderii populatiei in mine. Oricum, nu ordinea de pe lista a fost importanta. Noi suntem un grup compact, o echipa. Asta conteaza. In plus, stiam cate locuri sunt eligibile si n-a avut mare importanta al catelea eram in cadrul acestor locuri eligibile.
– Colegii liberali spun despre dv ca, in afara de functia de sef al Hidro Prahova Sinaia, „n-ati luat nimic”? Nu se-ntelege daca spun asta cu admiratie sau cu compatimire.
– Pai, ce-ar fi trebuit sa iau?
– De pilda un teren.
– Uitati cum am ajuns eu sef la Hidro Prahova Sinaia: in urma cu mai bine de trei ani, am avut o discutie cu primarul. El era foarte nemultumit ca oamenii veneau sa i se planga ca n-aveau apa la robinete. M-a intrebat „Nae, esti capabil ca intr-o perioada scurta sa dai drumul la apa?”. I-am spus ca o sa fac tot posibilul. Asta e motivul pentru care am venit la Hidro Prahova. Acum, curge apa la robinete. Nu stiu daca am fost cea mai buna alegere sau nu.
– Burlacu are un teren de pensiune, Viorica Vasile la fel, Matei la fel …
– Eu ii apreciez pe colegii mei care s-au apucat sa realizeze ceva, sa construiasca. Orasul nu se poate dezvolta daca stam si ne uitam. E bine sa se construiasca mai multe pensiuni. Eu nu sunt constructor, n-am bani sa construiesc o pensiune. Chiar n-am nicio sansa. Si ce sa caut eu acolo unde nu ma pricep?
– Nu va-ntreaba acasa „Nae, ce tot te duci tu de-atatia ani la PNL-ul asta, daca nu vii de-acolo cu nimic, iar Panait ala micu’ s-a si-nvartit de un teren de 2.600 de mp?”
– Eu n-am intrat in PNL ca sa-mi iau terenuri. Am avut intotdeauna sustinerea intregii familii pentru a intra in politica. Nu e treaba mea ce terenuri au cumparat x si y. Marian Panait nici nu e membru al PNL. Sa cumpere cate terenuri vrea, sa le vanda, sa faca ce vrea! Sa fie sanatos! Sunt oameni care se pricep la afaceri imobiliare. Eu nu ma pricep.
– Care e pozitia dv fata de cererea lui Rusanu de a cumpara cei 6.000 de mp pe care SC International i-a concesionat pentru realizarea parcarii de la telegondola?
– Eu nu stiu de 6.000 de mp, stiu de 1.100 de mp. Doar un astfel de proiect am vazut si doar despre el pot sa discut.
– Si despre cumpararea acestor 1.100 de mp ce parere aveti?
– Nu stiu exact ce destinatie a avut terenul respectiv, asa ca nu ma pot pronunta. Dar e clar ca acolo parcarea trebuie amenajata. Inca nu s-a facut tot ce trebuie.
– Cine va place cel mai mult dintre liberalii de azi?
– Crin Antonescu. Este in politica de la inceputul anilor 1990. Atunci, oamenii intrau in politica pentru a rezolva probleme, nu pentru a face afaceri… Dupa parerea mea, el a ramas pe aceeasi linie, n-a cautat sa se capatuiasca… Am vazut ca si presa il apreciaza pentru acest fapt.
– Ce zice liberalul vechi Nae Iosifescu despre iminenta alianta dintre PNL si PSD?
– Eu nu vad nicio alianta posibila intre aceste doua partide. Alianta asta e vazuta posibila doar de ziare. Va pot spune ca multi colegi de-ai mei o considera imposibila.
– Echipele de la Hidro Prahova Sinaia le fac servicii prietenilor lui Nae Iosifescu?
– Atat mi-ar trebui. Afla presa si ma face praf. Mai mult decat atat, e suficient sa faci unuia un favor, pentru ca, pe urma, sa vrea toti sa le faci favoruri.
– In cei trei ani de cand sunteti sef al Hidro Prahova Sinaia, gasim patru bonuri de carburanti si de la alte benzinarii decat de la Privabenz (n.n. – benzinarie patronata de familia primarului Vlad Oprea)?
– Gasim mult mai multe, nu doar patru. Asta e o gluma. Stiu ca sunt persoane care spun ca noi cumparam carburanti numai de la benzinaria lui Oprea. Vineri, spre exemplu, am cumparat de la Petrom. Buldo-excavatorul nostru pune motorina numai de la Petrom. In functie de constituenti, motorina de la unele statii e mai buna vara, iar de la altele – e mai buna iarna.
– O injuratura memorabila pe care ati incasat-o de cand sunteti sef la Hidro?
– De regula, cand incepe sa ma-njure careva, plec; sau inchid telefonul, daca sunt injurat la telefon. N-ai ce sa faci cu omul care e nervos. Romanii stiu sa injure bine.
– Va place sa beti apa?
– Da, imi place apa si beau des. Cu toate ca, din cand in cand, as prefera sa mai beau si cate-o bere.
– Cati km de conducte au fost schimbate in ultimii trei ani?
– Daca va referiti la reabilitarea conductelor, circa 10 km. Cand se vor finaliza toate proiectele pe care le avem in lucru, cred ca vom ajunge undeva la 30 de km, adica aproape de 50 la suta din intreaga retea. 90 la suta din retea trebuie inlocuita. Tevile de otel, montate in anii ’50, au fost corodate. Cu ele avem cele mai mari probleme.
– Conductele astea de plastic pe care le montati acum cat or sa dureze?
– Fabricantul tevilor de polietilena ofera o garantie de 50 de ani. Haideti sa ne intalnim peste 50 de ani sa vedem daca au tinut 50 de ani.
– La ce ora si-n ce zi?
– Exact peste 50 de ani. In acelasi loc.
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorO repetitie utila