
Pepenele galben este unul dintre cele mai parfumate fructe, fiind considerat in multe privinte mai puternic ca actiune terapeutica decat pepenele rosu. In plus, are un efect racoritor foarte puternic, o actiune reglatoare asupra apetitului (datorita substantelor sale aromate), precum si efecte vitalizante puternice. Pentru a nu produce perturbari digestive, in cura de pepene galben nu este indicat a se depasi cantitatea de 2 kilograme pe zi. Sucul pepenelui galben sau, mai bine zis, nectarul – este mai rezistent la oxidare decat cel al pepenelui obisnuit. Nectarul se face prin simpla zdrobire a miezului cu ajutorul unui mixer, putand adauga, pentru indulcire, una sau doua lingurite de miere, la o cana de nectar. Este recomandat sa se consume foarte proaspat, la cel mult 10 minute dupa preparare. In cura se beau 3-6 cani din acest nectar pe zi.Iata cateva indicatii ale curei cu pepene galben:
* Anemie, convalescenta – Se beau minimum 3 cani de nectar pe zi, cu o ora inainte de masa.
Suplimentar, se iau in fiecare zi 2-3 lingurite de afine, uscate bine si maruntite.
* Constipatie – 1-2 kilograme de pepene galben, mancate in fiecare dimineata pe stomacul gol, actioneaza ca un veritabil piston, care curata foarte bine tubul digestiv. Daca simtiti nevoia unui efect mai puternic, dupa o portie buna de pepene galben puteti lua si cateva linguri de tarate de grau, inmuiate in apa.
* Anorexie, tulburari de apetit – Miezul aromat si racoros al pepenelui galben face minuni atunci cand este consumat inainte de masa. La acest remediu, doza face efectul: persoanele cu apetit trebuie sa mestece foarte incet, tacticos, 1-2 felii de pepene galben cu minimum 10 minute inainte de fiecare masa, iar cele cu apetit foarte puternic trebuie sa consume un kilogram de pepene galben la inceputul zilei si unul la pranz, fapt care va avea darul sa potoleasca senzatiile persistente de foame si sa micsoreze considerabil cantitatea de alimente consumate pe parcursul zilei.
* Boli de piele (dermatoze) – Efectul racoritor si antiinflamator al pepenelui galben il recomanda mai ales pentru bolile de piele cu manifestari violente, cum ar fi alergiile, dermatozele infectioase, insotite de usturime si mancarimi etc. Se face o cura de pepene galben de 10-12 de zile, timp in care sunt scoase din alimentatie carnea, grasimile si alimentele sintetice ori conservate. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi o lingurita cu varf de trei-frati-patati (Viola tricolor) pe stomacul gol, cu putina apa.
* Diabet –Pepenele galben contine potasiu, calciu si a vitaminele A, B, C care ajuta la pastrarea echilibrului metabolic necesar in aceasta afectiune, protejand organismul de aparitia unor complicatii pe sistem nervos, arbore arterial, ochi si rinichi. Este recomandat sa consumati cantitati moderate de pepene galben in fiecare zi, pe parcursul sezonului.
Masajul cu suc de pepene galben are efect hidratant si calmant, fiind recomandat pentru tonifierea si redarea elasticitatii pielii, pentru tratarea alergiilor si a arsurilor usoare. Tenul ofilit sau iritat va beneficia de efectul hidratant si calmant al pepenelui galben. Se face masaj usor cu suc proaspat sau se pun felii subtiri de pepene galben pe fata si se tin vreme de 15-20 de minute. Inflamatiile si senzatiile de arsura de la nivelul pielii se trateaza rapid, aplicand felii subtiri de pepene galben, tinut in prealabil la frigider.














