Acciza pentru motorina folosita in agricultura va fi redusa cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar, a declarat ieri, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
„Din calculele Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), reducerea va fi de 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Am vrea sa aplicam masura cat mai repede. Peste doua saptamani, sper sa fim in masura sa promovam Hotararea de Guvern, iar dupa publicare, sa fie aplicata”, a spus ministrul. El a adaugat ca agricultorii se asteptau la o reducere mai semnificativa a accizei. “Stiu ca agricultorii se asteptau la o reducere mai semnificativa si sper ca intr-o etapa ulterioara sa putem face o astfel de reducere mai importanta”, a afirmat Ciolos. Intrebat despre influenta pe care o va avea aceasta masura asupra preturilor produselor agro-alimentare, Ciolos a spus ca acestea nu depind doar de fermier.
„Nu depinde doar de agricultori pretul la care ajunge produsul pe raft. Pentru anumite produse care sunt vandute direct catre consumatori, cum ar fi legumele si fructele, s-ar putea vedea acest efect. De multe ori, insa, agricultorii au fost in pierdere si nu au putut sa scumpeasca produsele pe masura cresterii costurilor. Sper ca reducerea accizei sa compenseze macar aceste pierderi”, a adaugat ministrul.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca Guvernul a decis, prin a doua rectificare bugetara din acest an, sa aloce o suma de 100 milioane lei pentru a sustine reducerea accizelor la motorina utilizata in agricultura. Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro/tona, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.