Preturile ne taie rasuflarea

• Gaze +12,5%; Curent electric +4,4%

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca, incepand cu 1 iulie, gazele naturale se scumpesc cu 12,5%, iar curentul electric cu 4,4% fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare.
Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).
ANRE a precizat ca majorarea se datoreaza cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in ianuarie-iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada.
De la 1 iulie, intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.


• Se scumpeste mancarea

Preturile alimentelor vor creste, dupa majorarea tarifelor la energia electrica si gaze naturale, la 1 iulie, potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea.
„Sigur ca efecte (ale majorarii pretului la utilitati, n.r.) exista, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor pana la vanzarea in magazine. La consumator se aduna impactul de pe tot lantul”, a afirmat Minea.
El a aratat ca, in general, preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, „ci undeva la jumatate”.

• La paine – majorarea dospeste pana la toamna

Firmele din domeniul morarit-panificatie nu au motive sa majoreze preturile pana in toamna, anunta Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.
Producatorii din domeniu vor utiliza graul din noua recolta, care are, in mod normal, un pret mai scazut, avand doar cheltuielile de cultura. Totusi, pretul acestuia nu este cunoscut dar, teoretic, in mod normal, ar trebui sa fie cu 20-25% mai redus fata de cel valabil in luna iunie.