Reprezentanti ai Politiei Sinaia, ai Ocolului Silvic, ai Primariei si ai Garzii de Mediu au avut, saptamana aceasta, o intalnire in care au reanalizat pericolul tot mai deselor descinderi ale ursilor in orasul Sinaia.
Daca, pana nu demult, ursii se multumeau sa paraseasca padurea doar pentru a ajunge la containerele de gunoi ale restaurantelor aflate la marginea localitatii, in prezent, dupa lasarea intunericului, animalele coboara pana in centrul orasului: in Parcul „Dimitrie Ghica” sau chiar pe Bulevardul Carol I.
„Din datele pe care ni le-au prezentat cei de la Ocolul Silvic, populatia ursilor, care traiesc pe versantii limitrofi Sinaii, a ajuns la 70 de exemplare, de la 20 – cate ar fi trebuit sa fie. Au fost vazute ursoaice cu pana la patru pui”, ne-a declarat Marin Tudorica, comandantul Politiei Sinaia.
Animalele nu se mai tem deloc de prezenta oamenilor si sunt din ce in ce mai dezinvolte odata intrate in gospodariile localnicilor. „Ursii s-au desteptat: au invatat sa deschida portile caselor, apasand pe clante, si chiar sa desurubeze capacele sticlelor de plastic pentru a bea continutul. Nu se mai sperie de nimic. In loc sa fuga, vin spre oameni. Nu le e frica de niciun zgomot pe care oamenii l-ar putea face. Nu se sperie nici de detunatura pustii, nici de petarda”, a completat Tudorica.
Potrivit comandantului, fenomenul venirii ursilor pe strazile orasului s-a accentuat in ultimele trei-patru luni. Animalele nu sunt violente, insa prezenta lor constituie un pericol permanent pentru viata sinaienilor si a turistilor. „Noi am incercat sa dam semnale prin toate mijlocele. La Ocolul Silvic urmeaza sa fie centralizate toate sesizarile transmise de celelalte institutii din oras. Acestea vor fi inaintate, prin intermediul Directiei Silvice, Ministerului Mediului pentru a fi luata o hotarare in privinta gestionarii populatiei de ursi din Sinaia”, a mai spus comandantul.
Potrivit lui Tudorica, inmultirea ursilor a avut repercusiuni si asupra activitatii Politiei Sinaia, agentii de ordine nemaiavand timp sa raspunda celorlalte apeluri de urgenta pentru ca sunt nevoiti sa dea curs celor legate de prezenta acestor animale in gospodariile localnicilor.
(I.S.)