Atmosfera ultra-tensionata la sedinta de constituire a Consiliului Local Azuga. Dupa o luna in care s-au facut cu ou si cu otet, alesii orasului Azuga si-au pus energiile in slujba impartirii a ceea ce mai ramasese de impartit. Functia de viceprimar si comisiile de specialitate.
Noul mandat a consfintit o alianta PNL + PSD, candidatii celor doua partide la functia de primar, Florin Suica si Mihai Gheorghe, dorind sa izoleze PD-L-ul lui Adrian Purcaru, dupa bataia pe care acesta din urma le-a administrat-o in competitia incheiata recent.
Cu cate patru consilieri fiecare, liberalii si pesedistii au format o uniune – „asta e curentul national si judetean”, au spus ei – care le confera majoritatea simpla. Primul test al functionarii acestei uniuni s-a vrut sustinerea lui Florin Suica pentru functia de viceprimar. Testul a dat chix. Celelalte „teste”, mai putin importante, au fost incununate de succes.
Glesnea, bagat in carti de PD-L
Nedetinand decat cinci locuri in Consiliul Local, pedelistii si-au dat seama ca nu vor avea in vecii-vecilor un viceprimar de-al lor si l-au propus pentru aceasta functie pe presedintele PSD, Iulian Glesnea – optiune pe care Purcaru a declarat ca o prefera celei cu Suica. Cinci voturi de la PD-L + doua voturi de la ecologisti + votul lui Glesnea (care, tentat de functie, ar fi putut sa incalce intelegerea PSD +PNL, votand cu sine insusi) ar fi dat un total de opt voturi, suficiente pentru ca Purcaru sa vada ales viceprimarul pe care si-l dorea.
Temandu-se ca Glesnea ar putea vota cu sine insusi, liberalii au mai facut o propunere pentru functia de viceprimar, pe Dan Grusea, de la PER. Astfel, cele doua voturi ale ecologistilor ar fi ramas „acasa”, neducandu-se catre presedintele PSD, asa cum scontau democrat-liberalii lui Purcaru.
Cine-a bifat anapoda ?
In climatul unei sali de jocuri de noroc, suspiciunea reciproca abia reusind sa fie ascunsa in spatele unor zambete complezente, s-a trecut la vot… Apoi s-a trecut la numararea voturilor… Imediat ce urna de carton a fost rasturnata, lui Suica i s-au lipit ochii de peticele de hartie care erau ordonate pe masa. „Un vot pentru Grusea, un vot pentru Glesnea, inca un vot pentru Glesnea…”. Penelistul se facea alb si strangea din buze. Asta pana cand, din movilita de buletine de vot, au inceput sa apara si voturile pentru el. „Un vot pentru Suica, un vot pentru Suica…”. A primit sapte voturi, cu unul mai putin decat i-ar fi fost necesare… Moment de soc: cineva pusese „x”-ul in alta parte decat ar fi trebuit, iar votul pro Suica fusese anulat. Grusea a primit doua voturi, pe-ale ecologistilor, iar Glesnea cinci – pe-ale pedelistilor.
Cine votase anapoda, incalcand intelegerea prealabila dintre PSD si PNL? Cine pusese „acel x”, in batjocura? Suica si Popescu au inceput sa susoteasca: „A fost Glesnea? Daca n-a fost Glesnea, a fost Barlica?”. L-ar fi banuit liberalii si pesedistii pe Glesnea, dar Glesnea se misca dezinvolt, vorbea fara sa-i tremure vocea si, odata ajungandu-se la votul public, a votat numai in directia stabilita de PSD si PNL. „Pana la urma, se va afla, oamenii vorbesc intre ei. Spun acasa, de-acolo se-aude mai departe… traim intr-un oras mic, lucrurile astea nu pot fi pastrate secrete”, se consola Suica. Apoi adauga, atragand atentia la consecintele dezobedientei: „Din mandatul asta, cei care nu voteaza asa cum doresc organizatiile sunt exclusi din partid si din Consiliu”.
„Sunteti pe dracu’!”
Suica si Gheorghe s-au razbunat pe-ndelete, pentru acest insucces, in momentul alegerii membrilor comisiilor de specialitate – scrutin care a fost public. Liberalii si pesedistii au pus mana pe cele mai importante doua comisii, cea de urbanism si cea de buget-finante, neingaduind niciun democrat-liberal in componenta celei dintai. Sosise timpul ca Ivascu si Purcaru sa se faca livizi. „Comisia de urbanism este cea mai importanta, vreau sa stiu pe ce criterii profesionale au fost numiti cei trei?”, incerca primarul sa puna piedica votarii comisiei. „Cand am fost alesi de oameni, n-am dat un concurs profesional. Electoratul a considerat ca suntem capabili sa ne indeplinim atributiile”, i-a taiat Mihai Gheorghe elanul contracandidatului sau de acum o saptamana. „Sunteti capabili pe dracu’! ”, a replicat, soptit, Purcaru. Gheorghe si-a hranit orgoliul cu inca o replica, de data asta, adresata presedintelui PD-L, Claudiu Ivascu. Cand viceprimarul inca in functie a incercat sa obiecteze la felul in care erau facute propunerile pentru componenta comisiilor, Gheorghe – presedinte de sedinta – i-a pus repede talpa: „Dle viceprimar, eu conduc sedinta. Daca nu va inscrieti la cuvant si nu va adresati presedintelui, o sa va evacuez, lucru pe care n-o sa-mi placa deloc sa-l fac”. Admonestarea presedintelui PD-L l-a racorit bine pe Suica, acesta inca nu apucase sa-si dreaga dezamagirea care-l cuprinsese dupa vederea rezultatului de la votul pentru viceprimar.
Componenta comisiilor de specialitate este urmatoarea: Comisia de administratie publica si relatii cu cetatenii (Viorica Barlica – presedinte, Florin Suica – secretar, Vasile Panait); Comisia de urbanism (Ciprian Barbu – presedinte, Ion Carstea – secretar, Gheorghe Obancia); Comisia de buget-finante (Mihai Gheorghe – presedinte, Iulian Glesnea – secretar, Ion Musat); Comisia de mediu si turism (Claudiu Ivascu – presedinte, Marius Burghiu – secretar, Dan Grusea); Comisia de invatamant, sanatate si cultura (Cristian Iftimi – presedinte, Gabriel Popescu – secretar, Mihai Grama).
Pentru alegerea viceprimarului, Consiliul Local Azuga se va reuni intr-o noua sedinta.
Ionut STANESCU