Criza de pe pietele financiare a sporit posibilitatea ca un soc extern sa produca probleme Romaniei in urmatoarele 12-18 luni. Asa considera specialistii agentiei de evaluare financiara Moody’s. Totodata ei au reafirmat ca adancirea deficitului de cont curent, cresterea rapida a creditului si majorarea datoriei externe sunt principalele provocari cu care se confrunta Romania. Conform analizei Moodys, ratingul ‘A1’ pentru credite in valuta si calificativul ‘Baa3’ pentru titluri de stat ale Romaniei, cu perspectiva stabila, reflecta, in continuare, imbunatatirile economice si institutionale semnificative facute in ultimii zece ani.
Calificativele Romaniei sunt sustinute, de asemenea, de datoria guvernamentala mica si de lichiditatea externa destul de ridicata. Cu toate acestea, ratingurile guvernului reflecta si o serie de provocari legate de tranzitie, mai ales cresterea rapida a creditarii, deficitul de cont curent adanc si majorarea datoriei externe. Specialistii agentiei de rating spun ca nivelul de dezvoltare economica a Romaniei este, insa, in continuare scazut comparativ cu tarile din Vestul Europei si va fi nevoie de cateva decenii pentru ca diferentele sa fie estompate. Acesta este si unul dintre motivele pentru care ratingurile Romaniei sunt scazute comparativ cu ale altor state din Uniunea Europeana, cu exceptia Bulgariei.
Printre punctele slabe ale Romaniei se numara, in opinia Moody’s, si revizuirile frecvente ale bugetului de stat, care demontreaza o slaba legatura intre planificarea cresterii economice si cea bugetara. Asemenea dezechilibre sunt, cel mai probabil, determinate de politica fiscala a guvernului de natura pro-ciclica, de majorarile frecvente ale salariilor din sectorul public si de cresterile mari ale pensiilor.
Pe de alta parte, analistii de la agentia de rating considera ca o criza a balantei de plati este improbabila, intrucat creditarea bancara, ce contribuie la finantarea investitiilor si a consumului de pe piata interna, este asigurata mai ales prin bancile-mama ale subsidiarelor din Romania si o mare parte din investitiile straine vin impreuna cu finantarea.