Desi campania electorala nu a inceput inca, principalii doi candidati pentru functia de primar al orasului Sinaia, Vlad Oprea si Ion Dilirici, au lansat deja cateva sarje menite sa-i faca mai interesanti in ochii alegatorilor. Ambii au facut-o in interviuri pe care si le-au luat singuri.
Primarul s-a stropsit la „stapanii turismului”, pentru salariile mici, de „5 sau 6 milioane”, pe care le acorda. „Este inacceptabil sa muncesti intr-un hotel 8, 9, 10 si 12 ore pe zi, sa nu poti sa-ti platesti intretinerea, sa nu-ti permiti sa iei telecabina pana la Cota si sa te uiti lung la o cafea in oras”, a spus Oprea, punand piatra de temelie a unei cruciade care, chiar daca nu va avea niciun deznodamant, va reusi macar sa iste placerea plansului auto-compatimitor in randul electoratului scapatat.
Inainte ca edilul sa le rastoarne mogulilor din turism tipsiile cu piftie si icre negre, si sa-i tranteasca cu nasul in bouillabaise, tzatziki si sos de gorgonzola, pedepsindu-i astfel pentru felul in care isi flageleaza subordonatii, nu i-ar strica sa dea pe gat un hap cu lecitina pentru a-si aminti care este nivelul remuneratiilor intr-un domeniu apropiat, din care, anual, eclozeaza milionari in euro si ai carui patroni se infrupta cu aceeasi voluptate din spiritul sclavagismului tarziu. De pilda, constructiile.
Pana sa declare razboi plutocratiei din restaurante, hoteluri si berarii, si sa se puna pe exorcizat profitori din trupul vested al societatii sinaiene, ar fi bine ca liberalul, proaspat inzauat in armura luptei proletare, sa-si aminteasca de o anume firma Privacons care, in declaratia de avere a penelistului Remus David, apare decartand cu seninatate leafa minima pe economie.
Si candidatul pesedist, Ion Dilirici, vrea sa isi puna amprenta asupra schimbarii la fata a Sinaii. Simtind ca in aer inca mai pluteste greu boarea pierderii Stadionului „Carpati”, localnicii uitandu-se si-acum cu melancolie la dreptunghiul de gazon care le-a fost pus sub lacat, social-democratul a declarat, sigur pe sine si fara a intampina vreo rezistenta din partea intervievatorului-pasator, ca va repatria negresit mult-iubita arena orasului mama. Odata ce uzurpatorii de la Mefin vor fi deposedati prin alunecare de stadionul pe care o trista instanta i l-a asezat la picioare, Dilirici promite ca va aduce in „groapa” din Izvor baletul de glezne si cristianele echipelor din Champions League. Despre care echipe este vorba, Dilirici nu a spus. Cum, insa, e greu de crezut ca Adebayor si Rooney se vor desparti, atat de usor de iarba prasita cu migala de gradinarii Elisabetei a II-a, pentru a intra in cantonament intr-un orasel unde ceaiul de la ora 5 este preparat cu apa din Prahova, cei mai probabili invitati ai social-democratului vor fi castigatorii Ligii I, campionat unde blaturile sunt tot atat de dese pe cat cele din cursele CFR.
Desi Marius Nicolai, candidatul democrat-liberalilor, nu a deschis inca sipetul cu promisiuni, fagaduielile nu au intarziat sa prinda aripi nici in curtea PD-L-ului. Pedelistii doresc sa patenteze la forja preelectorala un organism pe cat de „tanar”, pe atat de viabil. In proiect, l-au numit Consiliul Consultativ al Inteleptilor. Format din cei mai onorabili varstnici membri ai organizatiei, zisul Consiliu ar trebui „sa se reuneasca lunar pe durata intregului mandat”, alesii locali ai PD-L prezentandu-i proiectele dezbatute in Consiliul Local. Deoarece indemnul cumpararii batranilor este salutar oriunde, mai putin in politica si mai putin la partidele care isi incincesc numarul de membri in doar doua luni de activitate, n-ar fi exclus ca sfatul mosnegutilor magnetizati de Basescu sa se dizolve cu aceeasi repeziciune cu care a fost constituit – dupa alegeri, batraneii fiind lasati la vatra, pentru a-si reface fortele in vederea unei noi mobilizari peste patru ani.
Ionut STANESCU