„Cei care vor sa ajunga consilieri ar trebui sa urmeze, mai intai, cursuri de administratie locala”
– Domnule Tatulescu, cu cele trei mandate la activ sunteti decanul de varsta al consilierilor din Breaza. In aceasta calitate, cum vi s-a parut prestatia colegilor in actuala legislatura?
– In ansamblu, a fost buna, chiar cu un plus de profesionalism fata de legislatura precedenta. Aceasta cu toate ca am avut multi colegi noi, care nu s-au integrat atat de repede pe cat ne-am fi asteptat, in noua postura, intrucat nu cunosteau specificul muncii de consilier local. Aceasta chiar daca, subliniez, din punct de vedere profesional erau foarte bine pregatiti. Venind, de pilda, dintr-o fabrica, ei au avut de-a face mai mult cu productia si mai putin cu oamenii. Or, un consilier local trebuie sa-i cunoasca bine pe cei care l-au ales, sa stie cu ce probleme se confrunta acestia si, mai ales, cum le poate rezolva. Iata de ce, daca ar fi dupa mine, cred ca aceia care doresc sa candideze la functia de consilier local ar trebui sa urmeze, mai intai, niste cursuri de administratie publica locala.
– Din cate am aflat, ati luat adeseori cuvantul in sedinte. Alti colegi, insa, au excelat prin… tacere. Putem vorbi despre consilieri pe post de „masina de vot?”
– N-as crede sa se fi votat proiecte in necunostinta de cauza. De regula, cand un consilier a avut un argument pro sau contra, in timpul dezbaterilor, n-a ezitat sa-l spuna. Insa, atunci cand subiectul nu se incadra in specialitatea sa, era normal sa taca. Eu ma numar printre consilierii cei mai activi intrucat, in munca de-o viata ca asistent veterinar, ii stiu aproape de toti brezenii: unde stau, cati sunt in familie, ce probleme au, chiar si ce mananca…
– Ce proiect regretati cel mai mult ca nu a fost votat?
– Chiar la sedinta de luna trecuta a fost unul care era normal sa treaca, dar n-a trecut. Si asta din cauza unora dintre consilieri care au crezut ca, votandu-l, ar fi adus un plus de voturi la apropiatele alegeri partidelor concurente si, respectiv, initiatorului proiectului. Era vorba despre inchirierea unor pasuni si fanete cetatenilor din zona Valea Tarsei, pe care acestia oricum le foloseau de 20 – 30 de ani, dar fara contracte, platind doar o chirie modica, insa nu toti. Consilierii care au votat contra au invocat faptul ca, dintr-o neglijenta, chiria a fost calculata pe metrul patrat, nu pe hectar, greseala care se putea indrepta pe loc. In realitate, cum aminteam, acestia au pus mai presus de orice interesul politic si nu pe cel al crescatorilor de animale.
– Exista coruptie in primarie, domnule Tatulescu ? Dar in randul consilierilor?
– Nu cred si nici n-am auzit ca ar exista. Nici nu avem, ca prin alte orase, consilieri implicati in afaceri necurate cu statul.
– Optati pentru inca un mandat?
– Sunt candidat pe lista de consilieri a Partidului Conservator, iar daca alegatorii vor considera ca merit, voi merge mai departe.
D. CONSTANTIN