12 pentru Ploiesti

Pe 1 iunie, la primul tur pentru alegerea primarului, ploiestenii cu drept de vot au de ales din 12 candidati. Este vorba despre: Andrei Volosevici (PD-L), Daniel Savu (PSD), Gratiela Gavrilescu (PNL), Gheorghe Pana (Uniunea Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale), Adrian Caramida (PRM), Alecsandru Gheorghe Cojocaru (Partidul pentru Patrie), Elena Trican (PC), Radu Socoleanu (PNG), Adrian Diaconu (Uniunea Populara Social Crestina), Constantin Chirila (PNTCD), Romeo Hanganu si Radu Popescu – independenti. Dupa cum se observa, zece dintre acestia reprezinta partide sau aliante politice, iar doi sunt independenti. Printre acestia se regasesc doi deputati, un senator si actualul viceprimar. In ceea ce priveste partidele care si-au aruncat, in cursa electorala, cadidatii pentru primarie, printre acestea se regasesc atat cele traditionale – PD-L, PNL, PSD, PRM, PC, PNG, PNTCD – cat si cele care apar, sau reapar, o data la patru ani, la alegeri, cum ar fi: PNDC, Uniunea Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale, Uniunea Populara Social Crestina, Partidul pentru Patrie.
In ceea ce priveste candidatii pentru Consiliul Local Ploiesti, liste au fost depuse din partea a 14 formatiuni politice.
De mentionat, ca toti cei interesati pot consulta listele de candidati pentru Primaria Ploiesti si Consiliul Local Ploiesti, la intrarea H a Palatului Administrativ Prahova – unde este amenajat Biroul Electoral Municipal Ploiesti, iar pentru Consiliul Judetean, la intrarea B, unde este Biroul Electoral Judetean.
N.D.

Aspiranti “resuscitati”, la Campina

In competitia pentru cucerirea Casei cu Grifoni, s-au inscris zece localnici. Pana vineri, isi depusesera candidaturile numai reprezentantii PSD (Victor Bercaroiu) si PD-L (Horia Tiseanu). Aceleasi partide au fost si primele care au depus liste complete pentru Consiliul Local. In ultimele zile, s-au mai inscris in competitia pentru cucerirea fotoliului de primar si ceilalti opt candidati: Elvis Arghir (PNL), Traian Dragusin (PNG-CD), Jenica Tabacu (PIN), Alin Ioan Moldoveanu (PNDC), Dan Decebal Gavrilescu (PNTCD), Razvan Petricica (PRM), Constantin Filipescu (UNPSS) si Nicolae Stoian (PPPS), formatiunile politice ale acestor candidati depunand, totodata, si liste complete pentru miniparlamentul campinean. De remarcat aici ca daca UNPSS (Uniunea Nationala a Pensionarilor si Solidaritatii Sociale) face parte, alaturi de ecologisti, dintre formatiunile politice campinene care ”invie” numai in campaniile electorale de la alegerile locale, despre PPPS (Partidul Popular si al Protectiei Sociale) nu a auzit nimeni. Un alt partid local ”resuscitat” (chiar daca, la nivel national, e reprezentat in Parlamentul Romaniei) este PRM, despre care, dupa ce a fost parasit de singurul sau consilier municipal, Viorel Bondoc (trecut la PD, devenit ulterior PD-L) – nu s-a mai auzit nimic. Ar mai fi de observat si perseverenta cu care taranistii campineni participa la fiecare scrutin al alegerilor locale, cu toate ca organizatia locala se gaseste intr-o situatie precara, atat din punct de vedere politic, cat si financiar. Organizatia locala a Partidului Ecologist Roman, care, de asemenea, apare precum ciupercile, din patru in patru ani, dupa ploile din ajunul alegerilor locale, are un singur candidat pentru Consiliul Local Campina. Tot o lista incompleta, cu doi candidati, a depus PC Campina.
De fapt, pentru a respecta cu strictete cronologia candidaturilor depuse, trebuie sa spunem ca primul care s-a inscris la Biroul Electoral Local, drept candidat independent, a fost consilierul municipal ex-liberal Mihai Stanescu, primarul orasului in perioada 1992-1996, sub mandatul caruia Campina a primit statutul de municipiu.
Adrian BRAD

Cine vrea presedintia Consiliului Judetean

Douasprezece partide si-au inregistrat, la Biroul Electoral Judetean, candidati pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. Este vorba despre: Gheorghe Nastasia (PD-L), Mircea Cosma (PSD), Stefan Mircea Barladeanu (Partidul Alianta Socialista), Adrian Maracineanu (PRM), Alexandri Nicolae (PNL), Ion Nicolae Baiuta (Partidul Renasterea Romaniei), Constantin Norocel Stoica ( Partidul pentru Patrie), Gheorghe Petre (PC), Florin Serghei Anghel (PNDC), Grigore Marian Nastase (PIN), Nicolae Petre Trache (PNG), Dumitru Leon (PNTCD). Dupa 90′ incoace, in iunie anul acesta este pentru prima data cand presedintele administratiei judetene nu mai este desemnat din randul celor 37 de consilieri judeteni, ci, separat, prin vot uninominal, exact ca si in cazul alegerii primarului. De aici si numarul mare de formatiuni politice care si-au aruncat, in ringul electoral, candidatii. Este cazul atat al partidelor politice cunoscute: PD-L, PSD, PNL, PRM, PC, PNG, PNTCD, dar si al unora mai putin cunoscute: Partidul Alianta Socialista, Partidul Renasterea Romaniei, Partidul pentru Patrie, Partidul National Democrat Crestin.
Pentru consilierii judeteni, au depus liste 17 formatiuni politice, cele parlamentare depunand liste complete – adica 45 de candidati. De remarcat ca, in acest an electoral, nicio formatiune din partea minoritatilor nationale nu a avut liste de candidati.
N.D.

In judet, voteaza 441 de cetateni straini

Eveniment in premiera consemnat pentru apropiatele alegeri locale din judet. Intre prahovenii prezenti la urne se vor regasi si 441 de cetateni straini, provenind din tari membre ale UE, care au resedinta legala pe raza judetului nostru, obtinuta in urma casatoriei, a faptului ca lucreaza legal in Romania etc. Dupa cum ne-a confirmat comisarul sef Gabriel Vizireanu, seful Serviciului straini Prahova, au fost deja trimise adrese oficiale de instiintare, in acest sens, primariilor celor 40 de localitati in care domiciliaza respectivii cetateni comunitari cu drept de vot. „Cei mai multi dintre acestia – care provin, mai ales, din Italia, Germania, Austria sau Anglia – isi au resedinta in orasele Ploiesti si Campina. Potrivit legii romane, au doar dreptul de a vota, nu si pe acela de a fi alesi. La intrarea in sectiile de votare, acestia vor prezenta, dupa caz, certificatul de inregistrare sau permisul de sedere eliberate de serviciul nostru”, a adaugat interlocutorul nostru.
C. DUMITRU